Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.04.27. 15:28

Testkamerákkal védik a kalauzokat a támadásoktól

A kamerák miatt jelentősen csökkent a jegyvizsgálókat bántalmazók száma.

KM

A testkamerát minden jegyvizsgálónak biztosítanák

Fotó: Kovács Tamás/MTI

Mintegy ezer testkamerát szerez be a MÁV, mert a tapasztalatok szerint azok hatékonyak a jegyvizsgálók elleni támadások megelőzésében.

A testkamerát 2019 szeptemberében vezették be, azóta 169 készüléket telepítettek. Az újabb beszerzés célja, hogy a társaság minden szolgálatban lévő jegyvizsgálónak biztosíthassa a testkamera használatát – olvasható a társaság közleményében.

Hozzátették: szombat este Nyíregyházán, a sóstóhegyi vasútállomáson ismét a vasúttársaság munkatársaira támadtak szolgálatteljesítés közben. Egy Záhonyból Nyíregyházára tartó személyvonaton a jegyvizsgáló felszólítása ellenére két férfi nem volt hajlandó jegyet váltani. A szóváltásra a mozdonyvezető is a kalauz segítségére sietett, ekkor történt a bántalmazás. A vasúttársaság információi szerint a helyszínre érkező rendőrök előállították a tetteseket.

Kevesebb támadás érte őket

A MÁV szerint a készülékek bevezetése óta kevesebb jegyvizsgálót ért támadás: 2018-ban 123, 2019-ben 70, 2020-ban pedig 65 esetben érte támadás a vasúttársaság munkatársait szolgálat közben. Az idén az első negyedévben az egy évvel korábbi időszakban tapasztalt 22-höz képest 12, míg áprilisban eddig 5 atrocitás történt a tavalyi 7-hez képest. Az idei támadásoknál nyolc napon túl gyógyuló sérülés egy esetben történt. A vállalat hangsúlyozta, az elkövetők 69 százaléka menetjegy nélkül, érvénytelen vagy átruházott jeggyel kívánt utazni, illetve ittas volt.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában