Nyíregyháza

2021.04.20. 14:00

Újra útnak indulhattak a tanulókocsik

A héten újrakezdik a gépjárművezetői oktatást és a vizsgáztatást.

JG

Fotó: Pusztai Sándor

Hétfőn újraindult a leendő gépjárművezetők gyakorlati képzése. Keddtől folytatódnak az elméleti oktatások, és a hét második felétől a gyakorlati vizsgák is várják a jogosítványra vágyókat.

Várták a visszajelzéseket

Sipos Attila, a nyíregyházi Nyírstop Autósiskola oktatója már várta az újranyitást.

– Közel húsz tanulóm van, akik szeretnének minél hamarabb sikeres gyakorlati vizsgát tenni – árulta el kérdésünkre Sipos Attila. – Az elmúlt héten csütörtökön hallottuk, hogy ismét várhatjuk a tanulóinkat, s azonnal elkezdődött a szervezés. Minden tanulómtól megkérdeztem, mikor tudna jönni, hiszen vannak, akiknek a munkahelyi vagy egyéb elfoglaltságai behatárolják a szabadidejüket. Ennyi ember külön igényeit nem egyszerű rendszerbe foglalni, éppen ezért arra kértem mindenkit, minél hamarabb jelezzenek vissza, mikorra kérnek időpontot. Minden tanuló nagyon készséges volt, így hétfő reggeltől folyamatos a munka nálam és a többi kollégámnál is. Persze azért kell egy kis idő, hogy visszaálljunk a régi kerékvágásba, de legalább már beindulhattunk. A gyakorlati vizsgákról még jelen pillanatban nem tudok nyilatkozni, ahhoz még nincs elég információm.

Szinte tűkön ültek

Tar Béla, az Astra Autósiskola oktatója is megkönnyebbült attól, hogy náluk is újraindul az élet.

– A tanulók szinte tűkön ültek – tudtuk meg az oktatótól.

– Március elején nagyjából kétheti leállást jósoltak, majd folyamatosan tolták az időpontot. A tanítványaim közben folyamatosan telefonáltak, mikor kezdhetik vagy folytathatják a képzést. Szerencsére vége van a bizonytalanságnak. Hétfőn reggel egy olyan tanítvánnyal kezdtem a rutinpályán, akinek most volt az első gyakorlati órája, és azóta folyamatosan dolgozunk.

Természetesen a járványügyi előírásokat betartjuk az oktatás során, és két tanuló között minden alkalommal fertőtlenítjük a járművet.

Tar Béla úgy tudja, a hét második felében már lehetnek gyakorlati vizsgák.

– Először azokat hívják be, akiknek már volt lefoglalt vizsgaidőpontjuk, de a leállás miatt ezek elmaradtak. A vizsgán is szigorúan betartjuk majd a járványügyi előírásokat, azaz kötelező lesz a maszk és a kesztyű viselése. Aki úgy érzi, nem elég alapos a tudása, vehet pót­órákat. Huszonkilenc óra a kötelező, plusz a vizsga. Az a tapasztalatom, hogy akiknek nem volt közlekedési előéletük, például nem robogóról ültek át a motorra, azoknak ez az egy híján 30 óra ritkán elég. Átlagosan ötven levezetett óra kell ahhoz, hogy valaki neki tudjon indulni a vizsgának. Szoktam javasolni ezeket a pótórákat, hiszen a vizsgán nem lehet hibázni.

Ha valaki nem tartja be a közlekedési szabályokat, veszélyhelyzetet teremt a vizsgán, vagy nem tudja tökéletesen uralni a járművet, azt meg kell buktatni.

Nagy felelősség járműveket vezetni, hiszen onnantól kezdve, hogy beülünk egy autó volánja mögé, nem ­csupán magunkért és a járműben ülőkért vagyunk ­felelősek, hanem mindazokért is, akik velünk egy időben az utakon ­közlekednek. Emiatt nincs helye a hibázásnak.

Tar Béla még elmondta, keddtől újraindulnak az elméleti képzések is. Jelent­kező van bőven, neki most 26 tanítványa van, de az autósiskolában minden ­oktatóra legalább ekkora létszám jut, ezért hétfőtől mindenki folyamatosan dolgozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában