1956

2021.05.21. 15:59

40 évig őrizte titkát a nyíregyházi forradalmár

Nyíregyháza 1956-os hősét Melbourne-ben helyezték végső nyugalomra.

MS

Szmolnik Lajos Nyíregyházán született 1928. szeptember 28-án. A magyar légierő tisztje volt, vadászrepülő, majd bombázóköteléknél szolgált. Néhány év után leszerelését kérte, és édesapja nyíregyházi asztalosműhelyében dolgozott.

Itt, 1956. október 26-án egyike volt a több száz tüntetőnek, akik a Kossuth téri tízezres demonstráló tömegből a rendőr-főkapitánysághoz és börtönhöz vonultak a politikai foglyok szabadon bocsátását követelve. Szmolnik Lajos volt az első, aki bement a börtönbe, és megnyitott néhány cellát, majd időközben érkező társaival kiengedték a foglyokat. Kilétét nem fedte fel, negyven évig őrizte a titkot.

A forradalom leverése után családjával külföldre menekült. Ausztráliában kezdett új életet: 35 évig volt az Telecom Australia megbecsült műszaki szakembere. Aktív szerepet játszott az emigráns magyarság közösségi életében, évekig a Magyar Szabadságharcos Világszövetség ausztráliai elnöke volt.

A rendszerváltás után rehabilitálták, előléptették őrnaggyá, több kitüntetést kapott. Egész életében megmaradt magyarnak és nyíregyházinak. Szmolnik Lajos 92 éves volt – kaptuk a hírt Bozsik Tamástól Ausztráliából.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában