Koronavírus

2021.05.11. 17:30

A fiatalok oltása nélkül nem lesz nyájimmunitás

Ne terjesszék, ne adják át másnak a fertőzést, és erősödjön a 16–18 évesek szabadsága is.

KO

Forrás: illusztráció / shutterstock

Fotó: Shutterstock

– A közösségi immunitás olyan immunitást jelent egy fertőző betegséggel szemben, amely úgy jön létre, hogy a népesség egy bizonyos része be van oltva a járványt okozó kórokozó ellen. A koronavírus elleni védekezés során a tudósok először 50-60 százalékos átoltottsági szintet céloztak meg a világon mindenhol. A vírusmutációk megjelenésével azonban ez az arány igencsak magasra, 80 százalékra növekedett, ezért mindenképp indokolt a kamaszok és majd a kisebb gyermekek átoltása is – mondta el dr. Újhelyi János nyíregyházi gyermekorvos azt követően, hogy hétfőtől szerdáig már a 16–18 éves korosztály foglalhat időpontot a koronavírus elleni mRNS-­vakcinára, a Pfizer–BioNTech-­oltóanyagra.

Óvatosan a nyári táborokban is

A múlt hét péntek éjfélig az oltásra regisztrált 16–18 évesek száma meghaladta a 84 ezret országos szinten, ez az összkorosztály több mint 40 százaléka. Magyarország az egyik első olyan ország az Európai Unióban, ahol megkezdhetik a 16–18 évesek oltását.

– Ez azért is fontos, mert ez a korcsoport – azon túlmenően, hogy néhány hétre visszaül az iskolapadba, és újra közösségben tanul – a legaktívabb, sokfelé megfordul, fokozottan ki van téve a megfertőződés veszélyének. Oda kell figyelni rájuk a következő hetekben is, mert a jelenléti oktatás újrakezdésével nő a kockázat, hogy több lesz közülük a beteg. Hogy így lesz-e, azt 10-14 nap múlva láthatjuk majd. Mi, gyerekorvosok örülünk, hogy csütörtöktől elkezdődik a 16–18 közöttiek oltása, mert eddig is voltak és most is vannak olyan gyerekek, akik a fertőzés maradványtüneteivel küzdenek. A járvány átmenetileg csitulhat, melegszik az időjárás, több a napsütés, ami a vírusszaporodást gátolja, ám nem dőlhetünk hátra. A tanévet valahogyan le kell zárni, ehhez szükséges a diákok személyes jelenléte, de az is fontos, hogy túlságosan „ne szaladjon el a ló” az ott­alvós táborokkal, a nagy létszámú találkozókkal, hiszen a legkisebbek még nincsenek beoltva – tette hozzá a gyermekgyógyász főorvos.

Dr. Kecseti Szilvia gyermekorvos is egyetértett abban, hogy a védelmi szabályokat a fiatalok és a gyermekek körében be kell tartani, a fokozott higiénés védelmet a nyári táborokban is alkalmazni kell. Emellett az oltóanyag biztonságáról is beszélt lapunknak, hangsúlyozva, hogy a német–amerikai fejlesztést a kezdetektől ajánlotta a gyógyszergyártó cég a 16 év felettieknek.

A fiatalok is regisztráljanak!

– Nekünk az a feladatunk, hogy értesítsük a szülőket a lehetőségről. Biztatjuk is őket az oltásra, mert nem összevethető az igen ritkán előforduló oltási reakció vagy esetleges mellékhatás a megfertőződés és a betegség veszélyeivel – emelte ki a nyíregyházi háziorvos.

– Remélem, hogy első körben legalább azok a szülők, akik már felvették az oltást, a gyerekeiket is regisztrálják, s mint megannyi védőoltásban, ebben is megbíznak majd. Bizonyosan előrelátóak a gyógyszergyártó cégek, és az sem kizárt, hogy egy teljesen új, gyerekeknek szóló fejlesztést is piacra dobnak. A lényeg, hogy most minél több 16–18 év közötti fiatal éljen a lehetőséggel, regisztráljon, és foglaljon időpontot az eeszt.gov.hu oldalon – hangzott a zárszó.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában