Kelet-retró

2021.05.26. 16:00

Amikor 33 gyereket szállítottak kórházba Tiszaszalkáról

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

1961. május 26., péntek

1800 holdon zöldell már a szatmári rizs

Megyénkben csaknem ötven termelőszövetkezet foglalkozik már rizstermeléssel. Az erdőháti és beregi szövetkezetek az egykori szikes legelőket, s mocsaras területeket hasznosították erre a célra. Alig három évvel ezelőtt kezdődött meg a rizstermelés ezen a tájon, s már kezdetben igen nagy eredménnyel. A botpaládi Kossuth Termelőszövetkezet például országos rekordtermést takarított be mindhárom esztendőben.

Az első évben 27, a második évben 34, s tavaly 37 mázsás átlagtermést ért el. Példája nyomán az idén már a Túr, Botár, Szamos, Kraszna és a Tisza felső szakasza mentén felvirágzott a rizstermelés. A szatmári közös gazdaságok összesen több mint húszmillió forintot fordítottak a rizstelepek elkészítésére. Korán kezdték a magvetést, a területek elárasztását, s így most Szatmárban 1800 hold földön zöldell ez az értékes növény. A rizstelepek elárasztásához csaknem félmilliárd liter vizet használtak el a szatmári tsz-ek.

1981. május 26., kedd

33 gyereket szállítottak kórházba Tiszaszalkáról

Május 22-én a Vásárosnamény környékén járók sűrűn találkozhattak szirénázó, kivilágított mentőautókkal. Tiszaszalkáról 33 általános iskolás gyermeket szállítottak mérgezés gyanújával a vásárosnaményi kórházba, ahonnan tizenötöt közülük a Debreceni Orvostudományi Egyetem klinikájára vittek további megfigyelésre.

Dr. Veress Endrétől, vásárosnaményi városi-járási főorvostól a kórházba szállított gyerekekről tudakozódtunk. Tájékoztatása szerint Tiszaszalkán az iskolaudvaron takarító gyerekek bürökre bukkantak. A vadpetrezselyemhez hasonló növényből 33 gyerek evett. Az édeskés ízü gyökeret rágcsáló gyerekekre az iskolaigazgató figyelt fel, s ismervén a bürök mérgező hatását, azonnal intézkedett a gyermekek kórházba szállításáról.

A bürökgyökér mérge 3-4 órával elfogyasztása után kezd hatni. A mérgezés hányási, hasmenési, bénulási tünetekkel jár, súlyosabb esetben halált okozhat. Szerencsére idejében történt az intézkedés, így a gyerekek közül ma már egyikük sincs kórházban, mind a harminchárman egészségesen távoztak. Egy ártatlannak tűnő udvartakarítás könnyen tragédiává válhatott volna.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában