Nyíregyháza

2021.05.05. 08:22

Emeld nemzetedet, ez legyen törvényed

„A jóra való igyekezetben megszűnni alacsonyság volna” – Bessenyei György.

Dr. Nagy Éva

Dr. Bánszki István gazdag életműve, több mint fél évszázados aktív tanári, kutatói, igazgatói, tudományokat és művészeteket népszerűsítő, közösséget szervező tevékenysége tekintélyes anyagot szolgáltat a jövő azon fiatal kutatói számára, akik szellemi elődeik nyomába szegődve szeretnék megismerni és továbbörökíteni múltunk értékeit. Dr. Bánszki István erre a szolgálatra kapott ösztönzést, inspirációt. A nagy szellemi előd Bessenyei György volt a maga európai műveltségével, felvilágosult szellemiségével, aki a nemzet felemelésének lehetőségét hazája, nemzete anyanyelvi kultúrájának megteremtésében és minél szélesebb körű terjesztésében látta. Bessenyei Bécsben teremtette meg a maga társaságát, hogy később ő legyen a névadója a magyar nyelvű tudomány, művészet népszerűsítésére szövetkező közösségeknek.

Az elődök példáját követte

Tiszabercel szülötte lett az 1889-ben szerveződött Bessenyei Kör szellemi elődje, közel négy évtizedes tevékenységével megalapozta Nyíregyháza kulturális életét.

Dr. Bánszki István áprilisban hunyt el
Fotó: archív

A társaságot 1987-ben dr. Bánszki István indította újra az elődök példáját követve, annak hagyományait, értékeit tiszteletben tartva Bessenyei György Irodalmi és Művelődési Társaság néven. A szervezetnek 25 éven át volt a vezetője, majd tiszteletbeli örökös elnöke. Az 1980-as évek végén az első jelentős civil szervezet volt ez a városban, mely sokszínű tevékenységével, kutatásaival, tanulmányaival, kiadványaival, gazdag programjaival a megye kulturális értékeinek összegyűjtését vállalta magára, és azt, hogy mindezt a szélesebb közönséggel is megismerteti. Elnök úr gyakran idézte a társasági alkalmakkor Bessenyei egyik szép gondolatát, mely a maga emberi, erkölcsi állásfoglalását is híven tükrözte. „A világnak Atyja minden embert békességre, szeretetre, egymás terhének hordozására teremtett, szabad élettel áldván mindeneket.”

Erős hit és küldetéstudat

Dr. Bánszki István erős hittel, küldetéstudattal fáradhatatlanul munkálkodott a „Műveltségért, magyarságért” Bessenyei szellemében. Néhány hete még „Köszönettel” feliratú borítékban kaptam meg a „Megyénk literátorainak tárlata” című, utolsó könyvecskéjét, mely a Bessenyei Társaság tagjainak és a megye könyvtárosainak, tanárainak segítségével készült. Ebben a kötetben a 2015-ben bemutatott kiállítás dokumentumait gyűjtötte egybe az irodalmi tablók fotóival, hogy az utolsó álma, az Irodalmi Múzeum is megvalósulhasson majd egyszer.

Kedves tanár úr, elnök úr! Hiányozni fognak az üdvözlő kézfogások, a szeretetteljes kérdések, a megértő, együttérző, biztató szavak, gesztusok, az együtt munkálkodásra inspiráló álmok. Az utolsó évek telefonbeszélgetéseinek zárómondatával búcsúzom a Bessenyei Társaság nevében: Isten áldja, elnök úr! Köszönet mindenért!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában