Élménytáborok nyara

2021.05.13. 17:30

Gyermekzsivajtól hangos táborok

A nyíregyházi önkormányzat üdülőjében kilencszáz gyermek tölthet el tartalmas napokat.

CSA, LTL

A gyerekek és a szervezők is abban bíznak, hogy az idén nyáron kötöttségek nélkül tölthetik a nyarat

Forrás: Illusztráció: MW-archív

Fotó: Kurucz Árpád

Már tavaly nyáron is a koronavírus-járványhelyzet szabott határt a különböző táboroknak. A járványügyi óvintézkedések azóta is érvényben maradtak, ezekhez alkalmazkodva igyekeznek maradandó élményt nyújtani a szervezők a gyermekeknek, a diákoknak.

Hagyomány, hogy július első hetében Máriapócson gyűlnek össze azok a fiatalok, akiket vonzanak a világot jelentő deszkák. Az ifjú tehetségek délelőttönként a Móricz Zsigmond Színház művészeinek vezetésével színészmesterség, beszédtechnika, ének és hangképzés, színpadi mozgás és tánc foglalkozásokon pallérozódnak, délután és este pedig a táborzáró bemutatókra próbálnak a csoportok. Tizennégy éve ez a menetrend, s az idén sem lesz másként – persze csak akkor, ha zöld utat kapnak az egyhetes, ottalvós tábor szervezői.

Rengetegen jelentkeztek

– Tavaly néhány héttel a korlátozások feloldása után fogadhattuk a gyerekeket. Minden eshetőségre felkészültünk, karanténhelyeket alakítottunk ki, ahol elkülöníthetjük a betegeket, fertőtlenítési pontokat jelöltünk ki, állandóan szellőztettünk, szabadtéri próbákat tartottunk, naponta többször hipós vízzel mostunk fel, töröltük át a kilincseket, kimértük a matracok helyét, betartva a védőtávolságot, és korlátoztuk a hálótermekben lévők számát – sorolta Vona Éva színész-drámatanár, s hozzátette: tavaly tehát kellő rutint szereztek.

– Még nem tudjuk, engedélyezik-e az ottalvós táborokat, mi úgy készülünk, hogy igen. Nem túl valószínű, hogy védettségi igazolványhoz kötik a részvételt a gyerekek részéről, a tanárok közül viszont mindenki megkapta az oltásokat. Tavaly rengetegen jelentkeztek, a gyerekek alig várták, hogy az otthon falain kívül is eltölthessenek néhány napot. Arra számítunk, az idén is nagy lesz az érdeklődés. Ha nemleges választ kapunk, fájó szívvel, de tudomásul vesszük, de reméljük, nem kell csalódást okoznunk a színjátszóinknak.

A nyíregyházi önkormányzat tulajdonában lévő Szigligeti Gyermeküdülőt a NyírVV Kft. üzemelteti. Az idén előreláthatólag 10 turnusban közel 900, nyíregyházi lakhellyel rendelkező és nyíregyházi székhelyű alapfokú iskolában tanuló diák tölthet el tartalmas napokat az igényes környezetben. A részvételi lehetőségek egyaránt vonatkoznak a gyakorló-, az egyházi és az alapítványi iskolákban tanuló diákokra is, függetlenül a fenntartó intézmény státuszától.

Színes programkavalkád

Dr. Hudákné Fábián Nóra – aki immár tizenegy esztendeje látja el a táborvezetői feladatokat – megjegyezte: a jelenlegi helyzetben természetesen a házirend szerves részét képezi a járványügyi szabályok szigorú betartása. – A kialakult hagyományok mellett (ilyen például a reggeli zenés ébresztő) a programokat minden évben igyekszünk színesíteni, frissíteni. Az első turnus június 14-én kezdődik. A résztvevők hétfőn megismerkednek a Balatonnal, kedden a Sárvári Élményfürdő az úti cél, szerdán keszthelyi hajókirándulás következik, csütörtökön a Tapolcai-tavasbarlanghoz, pénteken pedig a szigligeti várhoz látogatunk el. A ­kirándulások és a strandolás mellett mindennap jut idő szabadidős programokra: strandröplabdapálya, kondielemek, pingpongasztal és futballozási lehetőség áll a gyermekek rendelkezésére.

Családias hangulat

Gyarmati Judit táborozói a Hotel Pagonyban érezhetik jól magukat. – Június 21-én kezdünk, és hat héten át várom az agyagozni, festeni, formázni, rajzolni, jógázni vágyókat az egészségügyi és higiéniás szabályok betartása mellett. Fontosnak tartom, hogy a gyerekek nyugodt, kellemes környezetben, tiszta levegőn és biztonságos, családias hangulatban s harmóniában legyenek, miközben a sok kreatív és mozgásos programmal észrevétlenül fejlődhetnek – említette a keramikus-kézműves szakoktató.

– A célom az, hogy a gyerekek egy jó hangulatú, tartalmas hetet tölthessenek el igényes alkotómunkával. Többek között megismerkedhetnek a gyerekek a kerámia­készítés fortélyaival, az ősi felrakásos módszertől a korongozásig. A fazekasság mellett számos izgalmas kézműves technika alkalmazásával alkotunk, ilyen a textilfestés, a mozaikozás, az üvegfestés, a batikolás és a flitterezés. Az a törekvésem, hogy a gyerekek a tábor végén maradandó kincsekkel és élményekkel térjenek haza.

CSA, LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában