Koszorúzás

2021.05.30. 15:45

Hősök napja – életüket áldozták a hazájukért

Vasárnap délelőtt megkondult a Lélekharang Nyíregyházán a Hősök temetőjében, május utolsó vasárnapja a magyar hősök napja, amikor a katonai sírokhoz zarándokolva helyezzük el a kegyelet virágait a háborúkban elhunyt katonák sírhalmain.

A Lélekharang másfél éve csendes, a pandémiás helyzet után ez volt az első alkalom, hogy megszólalt, s felidézte a majd száz esztendős hagyományt. A Hősök emlékünnepét ugyanis először az 1924. évi rögzítette, és kimondta: „minden esztendő május hónapjának utolsó vasárnapját (...) a magyar nemzet mindenkor a hősi halottak emlékének szenteli”. 1945-től, a kommunizmus évei alatt nem tartották meg, a rendszerváltás után újra lehetett ünnepelni az elesett magyar katonákat, majd 2001-ben a korábbi ünnep körét hivatalosan is kibővítették mindenkire,„akik a vérüket ontották, életüket kockáztatták vagy áldozták Magyarországért.”

Nyíregyházán a Hősök temetőjében a Magyar Honvédség V. Bocskai István Lövészdandár katonái helyzeték el az emlékezés koszorúit elsőként, majd a megye és a város vezetői, önkormányzati képviselői hajtottak fejet a hősök előtt. A rövid megemlékezésen az ünnepi beszédek most elmaradtak, de a jelenlévők szívesen osztották meg gondolataikat a sajtóval.

Dr. Vinnai Győző, történész, országgyűlési képviselő azt emelte ki, hogy a régi hagyományokat tovább kell vinni és emlékezni kell a háborúkban elhunytakra és családjaikra.

– A katona áldozat és hős, a katona parancsot teljesít, becsülettel harcol. A magyar honvédek mindkét világháborúban becsülettel helytálltak, bárhová is vezényelték őket, mindig a saját hazájuk érdeke lebegett a szemük előtt. Amikor elestek a fronton, kihunyó utolsó tudatukban is a hazájukra gondoltak, itt a Hősök temetőjében különböző nemzet hősei nyugszanak, békességben alusszák örök álmukat – mondta az országgyűlési képviselő és megjegyezte, az önkormányzat példásan gondozza a több ezer sírhelyből álló kegyeleti parkot.

Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere kiemelte: – Ez egy szimbolikus helye a városnak. A temetőt 1915-ben nyitották meg, több mint 2000 hős katona nyugszik itt, köztük sok külföldi is, akik az I. világháborúban vesztették életüket. A temető már csak töredéke annak a területnek mint amekkora az I. világháború idején volt. Nemrég beszélgettem egy idős bácsival, akinek elődei még meséltek neki az egykoron itt működő barakk- kórházról, a régi környék tiszti házairól, s emlékezett arra a székelykapura is, ami ide vezetett be erre a sétányra, ahol most állunk. Bármennyire is hihetetlen, hiszen távoli már a nagy világégés a ma emberének, de minden évben találkozunk olyan unokákkal, dédunokákkal, akik meglátogatják itt nyugvó hozzátartozójuk, rokonuk sírhelyét, nemcsak Magyarországról érkeznek, hanem külföldről is. Nekünk az a dolgunk, hogy méltóképp megőrizzük a hős katonák temetőjét, a legutóbbi felújítás 2019-ben zárult le, a városvezetés célja, hogy teljesen rendbe tegye és az emlékhelyet – zárta gondolatait dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában