Nyíregyháza

2021.05.11. 14:00

Kétszer két keréken vigyázzák a rendet

A megye 168 polgárőr egyesületének több mint 5600 tagja van.

Fotó: Dodó Ferenc

A négy vadonatúj, fehér robogó szinte ragyogott a délelőtti napsütésben. A tiszadadai és az ópályi polgárőr egyesületek vezetőinek szeme legalább ilyen fényesen ragyogott, ugyanis nem várt ajándékot kaptak: mostantól kényelmesebben és gyorsabban végezhetik önként vállalt munkájukat.

A megye 168 polgárőr egyesületének jelenleg több mint 5600 tagja van, a szabolcs-szatmár-beregi az ország legnagyobb szervezete.

– Számunk ünnep ez a nap, hiszen egy nyertes pályázatnak köszönhetően ismét bővülhetett a járműparkunk, közel négymillió forintért vásárolhattunk robogókat. Szerettük volna megköszönni a tiszadadai és az ópályi polgárőrök kiemelkedő munkáját, ezért döntöttünk úgy, hogy ehhez a két egyesülethez kerülnek a kétkerekűek. Őszintén szólva annak örülnék a legjobban, ha havonta találkozhatnánk ilyen apropóból – mondta el mosolyogva lapunknak Somogyi János. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Polgárőr Szövetség elnöke hozzátette: jó lenne, ha a települési önkormányzatok és a polgárőr egyesületek szoros kapcsolatot ápolnának egymással, sajnos azonban ez nem mindenhol van így.

Fontos a megbecsülés

– Már a rendszerváltás utáni évben megalakult egyesületünk elődje. Semmink nem volt, csak a lelkesedésünk és egy lerobbant postásautónk. A megyei szövetség segítségével az elmúlt szűk tíz évben vásárolhattunk két kerékpárt, kaptunk egy új autót, most pedig két robogót – árulta el Havasi Gusztáv, az ópályi Jeremcsuk László Polgárőr Egyesület elnöke, aki büszkén ült fel a kétkerekűre és tett vele egy kört a nyíregyházi Nyírségi Civilház hátsó udvarán. Előtte azonban elárulta: folyamatosan figyelik a pályázatokat, így szinte minden évben bővül az eszközállományuk.

Tiszadada polgármestere, Mizser Zsolt is elkísérte a helyi polgárőrök vezetőjét, Tamás Benjamint az átadó ünnepségre, hogy személyesen köszönje meg a megyei szövetség támogatását.

 

– Kiváló az együttműküdés az egyesület és az önkormányzat között, napi kapcsolatban vagyunk. Korábban már kaptunk kerékpárokat, autót – ezekre nagyon vigyázunk –, a két új robogóval pedig még hatékonyabban teljesíthetnek járőrszolgálatot. A polgárőrök anyagi ellenszolgáltatás nélkül végzik a munkájukat, de minden bizonnyal szívesebben dolgoznak, ha úgy érzik, megbecsülik őket és minden szükséges eszköz a rendelkezésükre áll – tette hozzá a község első embere.

Visszatartó erő

Sasvári Pál 83 esztendős, 1998 óta a megyei szövetség csengeri és a mátészalkai járási koordinátora.

– Huszonkét egyesület közel hétszáz polgárőre tartozik ehhez a területhez. Bár a létszám változó, és elég nehéz új tagokat verbuválni, bizakodásra ad okot, hogy hétfőn kilenc új igazolványt vittek Vajára, kettőt pedig Kántorjánosiba. Szeretnénk fiatalítani a sorainkat, a beszélgetéseink során azonban mindig felmerül a kérdés, hogy mennyit lehet ezzel keresni. Ilyenkor elmondom, hogy a településen élők, a szülők, nagyszülők nyugalma és biztonságérzete a jutalom a szolgálatért. Nehéz feladatot vállaltunk, de érdemes csinálni.

– A megyei rendőr-főkapitányság és polgárőr szövetség között ragyogó az együttműködés, rendszeresen támogatjuk a munkájukat, évente adományozunk a szervezetnek gépjárműveket. S hogy miért jó ez? – tette fel a kérdést dr. Hudák Zsolt ezredes, rendőrségi főtanácsos, és rögtön meg is válaszolta.

– Több szempontból hasznos a gyalogos szolgálat, de a mobilitás már nélkülözhetetlen a mai világban. Ha jön egy bejelentés, nem mindegy, hogy gyalog vagy robogóval, kocsival jutunk-e el a helyszínre, ami akár a település másik végén is lehet. Az új járművek az önálló és a közös szolgálatellátást is segítik majd a jövőben – magyarázta a főkapitány-helyettes. Dr. Hudák Zsolt rámutatott: fontos, hogy a közbiztonsági szempontból frekventált területeken a polgárőrök és a rendőrök jelenléte megakadályozhatja a jogsértések elkövetését.

– A szolgálatot teljesítők váratlan megjelenése még inkább visszaszoríthatja a regisztrált bűncselekmények számát. Ez az arány 2010 óta a felére csökkent, ami óriási eredmény.,

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában