kárpátalja

2021.05.05. 07:46

Legyen vége a magyargyűlöletnek!

Egyre kilátástalanabb a helyzete a magyar kisebbségben élőknek Ukrajnában.

KM

Sajnos évek óta egyre rosszabb hírek érkeznek keleti szomszédunkból, Ukrajnából, az elszakított területeken élő magyar nemzettársainktól. A helyzet sokak szerint az orosz–ukrán konfliktus kirobbanása után vált mindinkább szorongatóbbá a nemzeti, főleg a magyar kisebbségek számára.

Az ukrán nacionalizmus egyre félelmetesebb arcot ölt, és lassan minden eszközt megragad, hogy alkalmat teremtsen a határon túl élő magyarok zaklatásaira. Az elmúlt hétfőn például a Kárpátalja.ma értesüléseire hivatkozva arról számolt be a Felvidék.ma internetes portál is, hogy magyarellenes falragaszok jelentek meg hajnalban Beregszászban.

A plakát azzal fenyegette meg a magyarságot, hogy megmérgezik őket, akár a patkányokat szokás. Ráadásul ettől messzebbre is mentek: egy hetet adtak arra, hogy az emberek elhagyják a szülőföldjüket és „eltakarodjanak” az országból. A cikk kitér rá, hogy tavaly decemberben hasonlóan gyalázkodó üzenetet kapott az ungvári és a beregszászi konzulátus, több magyar nyelvű sajtóorgánum, a Szürtei kistérség, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség. Akkor a „késhegyre magyar” formulával éltek, ami a 2016-os fáklyás felvonuláson hangzott el először. Nem az volt az első ilyen eset, mint ahogyan a hétfői sem a második.

A történteket a Winnipegben élő dr. Benedek Viktor, a Kanadában természetgyógyászati főiskolát alapító orvos sem hagyhatta szó nélkül. A következőket írta a kanadai magyar konzulátusnak küldött levelében, amelyet Dalmay Árpád, a Trianon Társaság és a Rákóczi Szövetség nyíregyházi szervezeteinek az elnöke bocsátott szerkesztőségünk rendelkezésére:

Tiltakozás a tengerentúlról

– Tiltakozom, hogy ma ilyen aljas szándékú fasiszta egységek szabadon garázdálkodhatnak Ukrajna területén! Tiltakozom az ellen, hogy az ukrán kormány nem először szemet huny ilyen provokatív jelenségre. Tiltakozom, hogy az egyesült nyugati kormányok évek óta biztatják, anyagilag, katonailag és politikailag támogatják azt az ukrán hatalmi erőt, amely újraéleszti és évek óta végrehajtja azt a politikát, amit láttunk a második világháborúban, és ami elvezetett a holokauszthoz. Ezt nem engedheti meg sem a magyar kormány, sem a világ még normálisan gondolkodó vezető államai. Köve­telem a bűnösök felelősségre vonását! Követelem a hasonló események ismétlésének megelőzését Kárpátalján és Ukrajna egész területén. Kérem a magyar illetékes szerveket, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a ­Kárpátalján élő nemzeti kisebbségünk ne félelemben éljen. Kérem, a magyar kormány minden szinten szakítsa meg diplomáciai kapcsolatát ezzel a fasiszta ukrán kormánnyal!

A doktor utóiratában tájé­koztatást kért a magyar kormány intézkedéseiről, illetve arra kért mindenkit, hogy gyarapítsák a történtek ellen tiltakozók táborát, mert mint fogalmazott, nem engedhetjük, hogy „egy fasiszta állam újra elindítson egy világháborút”.

Borítókép: A gyalázkodó és uszító ukrán nacionalista falragasz | Fotó: karpatalja.ma

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában