Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.05.22. 07:00

Lehet ballagni: ez út a valóságba visz

Végre megtarthatják a tanév végén szokásos rendezvényeiket az oktatási intézmények.

MJ, VNA, MI

Tavaly csak keveseknek adatott meg, hogy elbúcsúzhassanak iskolájuktól | Fotó: Sipeki Péter

Fotó: Sipeki Peter +36(20)958-9928

Amióta több mint egy hete újra visszaköltözött az élet az oktatási intézményekbe, hamarosan ünnepi ének is bezengheti az iskolákat, hiszen az idei ballagásokról döntött nemrég a magyar kormány. Amit a tavaly végzősöknek még nélkülözniük kellett, az most a rendezvény- és gyülekezésszervezési tilalmak részleges feloldásával a 2020–2021-es tanév végén elballagóknak megadatott.

A nemrég megjelent, és múlt kedden hatályba lépett kormányrendelet szerint május 25-e után bizonyos feltételek mellett, vagyis az iskola udvarán, szabad területén megtarthatók a ballagási ünnepségek. Ráadásul senkitől nem fognak oltási igazolványokat kérni, így azok a szülők és hozzátartozók is részt vehetnek a végzősök életének egyik legmeghatározóbb eseményén, akik ilyesmivel nem rendelkeznek.

A távolságtartásra természetesen ügyelni kell, maszkot is kötelesek az ünneplők hordani, kivéve a hat éven aluliakat, a fogyatékkal élőket, a ballagókat és a műsorban szereplőket. Mindez így már egyre inkább emlékeztet majd a normális iskolai életvitelre. S hogy arról is pontosabb képet kaphassunk, hol és hogyan használják ki a kínálkozó lehetőséget, megkerestünk néhány intézményt.

Már szigorúbb ne legyen!

– Konzultálva más hasonló városi és egyházi intézménnyel, azt látom, hogy mindannyian hasonlóképpen gondolkodunk – adott nyilatkozatot a tervekről, elképzelésekről a Képes Géza Általános Iskola igazgatója, Pénzes Ottó.

– Itt most el kell különítenünk a tanévzáró és a ballagási ünnepségeket. Az előbbit osztálytermi körülmények között, az iskolarádió bevonásával tartjuk, szülők nélkül, az utóbbit pedig egy másik, szombati napon, és az előírtak szerint szabad téren, a szülők és más meghívottak jelenlétében, akiknek nem lesz szükségük oltási igazolványra. A rendelet bizonyos intézményvezetői finomításokat is lehetővé tesz, mi pedig nem akarunk a meglévőnél szigorúbb szabályokat előírni. Két nyolcadikos osztályunk ballag, ami mintegy 60 búcsúzó tanulót jelent.

– Ha az időjárás nem lenne kegyes hozzánk, kénytelenek leszünk az óriási tornacsarnokunkat igénybe venni, abban bízva, hogy ez még nem egyenlő a törvényszegéssel. A nyolcadikosainknak ez egy nagyon szép utolsó ünnepük, amikor elbúcsúzhatnak iskolájuktól, tehát megoldásnak lennie kell. Benn viszont már muszáj korlátokat szabnunk, vagyis csak a szülőket fogjuk beengedni maszkban, és a megfelelő távolságtartást kérve, az egyéb meghívottaknak kinn kell maradniuk – magyarázta.

Tavaly csak keveseknek adatott meg, hogy elbúcsúzhassanak iskolájuktól | Fotó: Sipeki Péter

Megtudtuk, hogy gyermeknapi rendezvényben is gondolkodnak, és ha nem is a napján, május utolsó vasárnapján, de az azt megelőző pénteken, majd a rá következő hétfőn, kétszer is megünneplik a gyerekeket.

– Az első alkalommal a Rotary Club mátészalkai szervezete köszönti az iskolánk 550 tanulóját, és úgy tudom, nem csupán a hozzánk járókat, de a város valamennyi iskolását megajándékozzák egy jég­krémmel. A rá következő alkalommal a tankerület felajánlására érkezik egy hatalmas fagylaltosautó és sok finom fagyi gömb formájában.

– Más, nagy tömegeket mozgató, az épületbe szóló programot nem tervezünk, legfeljebb egy tantestületi értekezletet, viszont szeretnénk egy tanév­záró közös vacsorával elbúcsúztatni a nyugdíjasainkat, azokat, akiktől nem tudtunk decemberben méltóképpen elköszönni. Számunkra is fontos, hogy lassan, fokozatosan visszazökkenhessünk a normál munkamenetbe – nyilatkozta az iskolavezető.

Két részre osztva

– Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a diákok elbúcsúzhassanak az iskolától, hiszen vannak olyan tanulóink, akik tizenkét évet töltöttek el az intézményünkben. Így élünk a lehetőséggel, és megtartjuk a végzős gimnazistáink ballagási ünnepségét – mondta el Kovács István, a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Óvoda intézményvezető-helyettese.

– Idén rendhagyó jelleggel két részre osztjuk az eseményt. A hagyományos szerenád alkalmával június 10-én a diákok végigjárják az iskolát, énekelnek és elbúcsúznak a diáktársaiktól, pedagógusaiktól. Mivel a járványhelyzet miatt a végzőseinknek elmaradt a szalagavatója, ezt az alkalmat arra is kihasználjuk, hogy az osztályfőnökök feltűzhessék nekik a szalagokat.

– Az érettségi vizsgák után, június 25-én 10 órakor a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban egy hálaadó szentmisével összekötve tartják meg ballagást, ahová a tanárokat, a diákokat, a szülőket és a meghívott vendégeket is várják. Az intézményvezető-helyettes arról is beszélt, hogy tavaly csak digitális formában búcsúzhattak el a végzősök az iskolától, és a tanulóknak nagyon hiányzott, hogy nem tudtak személyesen elköszönni tanáraiktól és diáktársaiktól.

– Intézményünkben a negyedikesek is búcsúznak, hiszen a nyolcosztályos gimnáziumi képzésnek megfelelően vannak olyan tanulóink, akik ötödiktől más osztályokban folytatják tanulmányaikat. Ezt az eseményt a szülők nélkül rendezzük meg, a gyerekek ilyenkor találkoznak először az új osztályfőnökükkel. Hasonló a helyzet a nyolcadikosainkkal, hiszen néhányan itt maradnak, néhányan pedig másik középiskolában tanulnak tovább, illetve a kollégistáink is külön elballagnak. Idén a gimnáziumi ballagás lesz az egyetlen, ahol szülők, vendégek is részt vesznek – tette hozzá.

Nagyon várják már

Benga András, az apagyi Zrínyi Ilona Általános Iskola igazgatója kérdésünkre elmondta, a ballagást mindenképpen szeretnék megtartani június 19-én.

– Most még nem teljesen kidolgozott, hogyan rendezzük meg a ceremóniát, de mindenképpen igazodunk majd az aktuális járványügyi intézkedésekhez: távolságtartással, maszkban és csak a legszűkebb családi körben ballagnak a diákjaink. A gyerekek nagyon várják már a rendezvényt, szerencsére nálunk tavaly sem ballagtak el úgy, hogy elmaradt volna ez a meghatározó élmény.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában