érettségi

2021.05.05. 07:11

Matek – könnyebb feladatokra számítottak

A matematika szakos tanárok az érettségi alatt nem léphettek az iskola területére.

JG

Fotó: Dodó Ferenc

A matematikaérettségi a diákok egy részének csupán játék a számokkal, egy jelentős hányadnak viszont inkább drukk és feszültség.

– A szabályok értelmében a matematika szakos tanárok a feladatlapokat nem láthatták és az iskolába se jöhettek be kedden – mondta lapunk érdeklődésére Babicz Gyöngyi, a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium igazgatója. – A mi iskolánkban az A épületben 117 diák írhatta meg a középszintű matematika írásbeli érettségit 12 teremben. Minden tanuló meg is jelent reggel. A B és a C épületben 8 teremben 71 diákot vártunk az emelt szintű dolgozat megírására, amire mindössze egy diák nem jött el. Az igazgató elmondta, a járványügyi előírásokat szigorúan betartották, és napközben egyetlen rendkívüli esemény sem történt.

– A délelőtt folyamán több terembe is benéztem. Az teljesen megnyugtatott, hogy mindenki dolgozott, egy olyan diák sem volt, aki feladta volna, ezért úgy érzem, nem voltak nagyon nehezek a feladatok. Az igazi nagy „roham” szerdán lesz nálunk, hiszen a legtöbben a történelmet szokták választani emelt szinten – tette hozzá Babicz Gyöngyi.

Felemás értékelések

Az iskola udvarán pár perccel dél előtt kérdeztük Szaniszló Pétert, miként sikerült a vizsga.

– Kicsit azért könnyebbre számítottam, de nagyon remélem, a kettes minimum összejön. Ha az meglesz, vagy annál talán még valamivel jobb, akkor már nem leszek elégedetlen, mert most nem szeretnék továbbtanulni.

Egy nagyobb társaság egy logaritmusos feladatot boncolgatott, amivel szinte valamennyiüknek meggyűlt a baja, de mindannyian ugyanarra a végeredményre jutottak, ezért meg is könnyebbültek.

– Nekem egyáltalán nem mindegy, milyen eredményt érek el, mert az Óbudai Egyetemre készülök mérnök-informatikai szakra – mondta Kenyeres Gergő. – Fizikából írok majd emelt szintet, ezért ez a feladatsor nem okozott igazán nagy kihívást. Amikor először végignéztem, éreztem, túl sok problémám nem lesz vele. Komótosan haladva jóval idő előtt készen voltam, így a példa ellenőrzése sem maradt el. Mindössze a logaritmusos feladat okozott csak egy kis fejtörést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában