elképesztő

2021.05.13. 15:40

Meghaltak az oltás után Rozsályon, állította – rendőrök vitték el

Operatív törzs: rémhírterjesztéssel gyanúsítanak egy, a vakcinákról valótlanságot posztoló férfit.

Forrás: Illusztráció/shutterstock

Fotó: Shutterstock

Rémhírterjesztéssel gyanúsította meg a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda azt a nagykanizsai férfit, aki egy interneten közzétett bejegyzésében valótlanul azt állította, hogy egy Nyíregyháza melletti kis faluban mindenki meghalt, aki beadatta az oltást – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a csütörtöki online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert elmondta, az érintett település polgármesterének közleményben kellett cáfolnia a gyorsan terjedő hamis állítást.

A rendőrség megállapította: a férfi maga találta ki a közölteket, a rémhír terjesztésére különösebb indoka nem volt, kizárólag az volt a célja, hogy minél nagyobb figyelmet érjen el. Kiss Róbert rámutatott: a hasonló hamis információk közzététele alkalmas arra, hogy az emberekben bizalmatlanságot, félelmet keltsenek a védőoltásokkal kapcsolatban, és így a járvány elleni védekezés akadályozására is.

Cáfolt a polgármester

A rendőrség megállapította: a férfi maga találta ki a közölteket, a rémhír terjesztésére különösebb indoka nem volt, kizárólag az volt a célja, hogy minél nagyobb figyelmet érjen el.

Facebook posztban cáfolta a falu polgármestere a rémhírt:

A rozsályiak tettek feljelentést a rémhír hallatán

Nem halt meg, él és felvette a telefont a rozsályi polgármester Sztolyka Zoltán. Megerősítette lapunknak, hogy a rémhírrel ellentétben él és virul a falu. Csütörtökön az operatív törzs sajtótájékoztatóján hangzott el, hogy rémhírterjesztéssel gyanúsította meg a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda azt a nagykanizsai férfit, aki egy interneten közzétett bejegyzésében valótlanul azt állította, hogy egy Nyíregyháza melletti kis faluban mindenki meghalt, aki beadatta az oltást.

– Bő két hete járt a településünkön a honvédségi oltóbusz, azután vettük észre a bejegyzést, és tettünk feljelentést a rendőrségen – idézte fel a településvezető, aki azonnal reagált a posztra, azt írta:

„Természetesen nem igaz, élünk. Egyelőre elmarad a feltámadás, mert még élünk„.

– Végiggörgetve a bejegyzéseket, a településen élők nagy része röhögött az egészen, vagy inkább meglepődött, hogy lehet ilyen lehetetlenséget állítani, de megköszönték, jól vannak. Sokan írták, hogy hosszú életűek lesznek a rozsályiak – zárta rövidre a polgármester.

A hasonló hamis információk közzététele alkalmas arra, hogy az emberekben bizalmatlanságot, félelmet keltsenek a védőoltásokkal kapcsolatban, és így a járvány elleni védekezés akadályozására is, mondta Kiss Róbert alezredes a sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy a férfinál kedden tartottak kutatást, lefoglalták elektronikus eszközeit, majd őrizetbe vették. A férfi elismerte a bejegyzés közzétételét, az eljárás további szakaszában szabadlábon védekezik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában