Nyíregyháza

2021.05.28. 14:06

Mesehősökkel a környezet védelméért

A nyíregyházi Rotary Club gyermeknap alkalmából 35 „mesés” hulladékgyűjtőt ajándékozott a városnak.

CsA

Fotó: Sipeki Péter

Kukori és Kotkoda, a hupikék törpök, Vízipók, a csodapók – kedvenc mesehőseink ösztönzik mostantól a gyerekeket a környezet védelmére. A Rotary Club Nyíregyháza tagjainak és önkénteseinak köszönhetően 35 fából készült, „mesés” hulladékgyűjtővel találkozhatunk városszerte.

Az ötlet – mellyel a legkisebbek környezettudatos nevelését segítik, hiszen a mesefigurák felkeltik a gyerekek figyelmét, akik így maguk dobják kukába a szemetet – gazdája, Diczkóné Untener Mónika, az EarlyAct országos megbízottja a pénteki ünnepélyes átadáson elárulta: a szelencék elkészítését nemcsak a rotarysok támogatták.

 

– A Tempo-Loki Kft. adta az alapanyagot, a Wesselényi-iskola asztalos tanműhelyének oktatói és tanulói összeállították a hulladékgyűjtő edényeket, míg a Remmers Ungarn Kft. környezetbarát festékekkel járult hozzá a projekthez. A mesehősök felrajzolásában a Kazinczy Ferenc Tagintézmény tanára, Takács Krisztián segített, a helyi szervezet általános iskolás tagozata, az Early­act, középiskolás csapata, az Interact, valamint a diákok szülei pedig a festésből vették ki a részüket – sorolta a pedagógus.

A környezetbarát szemeteseket – amiket péntek délután a Szabadság téri integrált játszótéren büszkét mutattak be a rotarysok – Nyíregyháza több pontján, így a múzeumfaluban, az állatparkban, a sóstói fürdők területén, az earlyactosoknak otthont adó Kazinczy-iskolában és a város játszóterein helyezik el.

– Még a pandémia előtt elindult ez a projekt, 2019-ben egyeztettünk erről először Mónikával. A város és a helyi klub szoros és jó kapcsolatot ápol egymással, több közös akciónk volt már, és ezt az ötletüket is örömmel támogattuk – mondta dr. Ulrich Attila, a megyeszékhely kulturális alpolgármestere, aki maga is részt vett a tervezésben, több mesefigura az ő ajánlására került fel a szelencékre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában