Kisléta

2021.05.28. 14:05

Pályára állítja a beruházás a községet

Biztonságosabb, jobb közlekedést tesz lehetővé Kislétán a megújuló 4929-es összekötő út.

MJ

Fotó: DODO FERENC

A Magyar Falu Program a magyar vidék sikertörténete, halljuk országszerte egyre gyakrabban, ehhez szolgált újabb adalékul az sajtótájékoztató május 28-án Kislétán, amely egy régen várt beruházásra, a 4929. számú összekötő út felújítására hivatott ráirányítani a közvélemény figyelmét. Pénzes Sándor Károly polgármester hangjából még az útépítő gépek zaja mellett is kiérezhető volt az öröm, hiszen a Nyírbogáttól Máriapócsig húzódó szakasz megújulása óriási lehetőség a település életében.

 

– Az utat 30 éve javították utoljára, de az eltelt évtizedek alatt olyan rossz állapotba került, hogy már toldozni-foldozni is gazdaságtalan lenne. Márpedig Kisléta a 471-es főút és az M3-as autópálya között helyezkedik el, és a megnövekedett teher- és személyautó forgalom miatti problémát orvosolja most a Magyar Falu Program ezzel a beruházással.

Látványos infrastrukturális fejlődés

Kétségtelen, erre programra az ország valamennyi érintettje, így a 6. számú egyéni választókerület országgyűlési képviselője, dr. Simon Miklós is nagyon büszke. Sorolta is mindjárt a hasonló, hamarosan beérő eredményeket. – Amikor a 7,8 kilométeres 4929-es számú összekötő út felújításáról beszélünk, az autópálya fölött átívelő, Máriapócsot Ófehértóval összekötő 4927-esről is szólni kell, hiszen az út, amelyen állunk, ebbe csatlakozik be. Ott három szakaszú a beavatkozás, és 742 millió forintból Máriapócstól már épül egy 6,6 kilométeres szakasz. Nyírbogát és Kisléta között is dolgoznak 3,1 kilométeren 254,6 millió forint értékben, erre az útra 2018-ban már ráköltöttünk 242 milliót. A felsoroltak valamennyien Magyar Falus projektek. Aztán a Magyar Közút saját kivitelezésben Nyírderzs és Nyírcsászári között újít fel 4,7 kilométeren, 200 milliós bekerülési költséggel. És hadd említsem még az 4901-es utat 17 kilométer hosszan, amely egyelőre közbeszerzési szakaszban van, de több mint egymilliárd forintból újul majd meg.

Dr. Simon Miklós arra is kitért, hogy csak 2019-2020-ban 2 milliárd forint értékű 150 nyertes pályázatot adott a Magyar falu Program a választókerületnek. Óvodák, ravatalozók, belterületi utak, közösségi terek újultak meg, orvosi eszközbeszerzésre nyílt lehetőség. Ehhez társult közel 100 benyújtott, 15 milliárd forintot hozó TOP-os pályázat, szinte már majdnem mind megvalósult, több projekt csak az átadásra vár. És egyszer az is megérne egy misét, hogy a választókerület polgármestereivel 8 ernyőprojektbe lebontva milyen további terveik maradtak még, amit 352 kidolgozott projektötletben be is nyújtottak az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában