Nyíregyháza

2021.05.23. 15:30

Roncsautó-felderítési akcióra készülnek

A hatósági jelzés nélküli, közterületen „felejtett” autókat hulladéknak tekintik.

BM

Elszállításra felszólító figyelmeztetést tettek a közterület-felügyelők az elhagyott autóra | Fotó: Sipeki Péter

Fotó:

Aki nyitott szemmel jár a városban, bizonyára észrevett már olyan autót, ami csupán nyomokban emlékeztetett egykori önmagára. Így járt olvasónk, Németh László is, aki kerékpározás közben, Örökösföldön az egyik középiskola közelében figyelt fel két ilyen járműre.

– Mindkettő rendszámos, egyiken van „Mikulás-csomag”, a másikon még nincs, mégis jól látható volt, hogy időtlen idők óta ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, saját kerekükön nemigen hagyják el a jelenlegi helyet. Milyen szabályok vonatkoznak az ilyen elfelejtett, elárvult gépkocsikra? – tette fel olvasónk a kérdést, amit továbbítottunk is Bodrogi Lászlónak.

Lejárt érvényesség

A nyíregyházi közterület-felügyelet vezetője elmondta: a jogszabályok szerint hulladékká vált gépjárműnek minősül a hatósági jelzéssel nem rendelkező gépjármű, valamint a hatósági jelzéssel (rendszámmal) igen, de műszaki engedéllyel nem rendelkező, továbbá műszaki állapota miatt közúti közlekedésre alkalmatlan roncs, vagy sérült jármű. Kollégáik természetesen folyamatosan ellenőrzik az ilyen autókat, azonban a pandémia miatt itt is volt némi változás.

– A hatósági jelzés nélküli, közterületen „felejtett” autókat hulladéknak tekintjük.

Az a jármű, amelyiken van rendszám, akkor válik azzá, ha a forgalmi érvényessége lejárt, ám az érvényben lévő veszélyhelyzet miatt több okmány érvényességi ideje is kitolódott, köztük a forgalmié is, azaz a kocsinak akkor is lehet még műszaki engedélye, ha egyébként már lejárt volna

– magyarázta a jelenlegi helyzetet Bodrogi László, aki elmondta: nagyon sok bejelentést kapnak ők is, elsősorban olyan kocsikról, amik egy-egy parkolóban foglalnak el egy helyet.

Tíznapos határidő

– Azt mindenki meg tudja állapítani, ha az autó kerekét benőtte a fű, a fáról lehullott levelek gyakorlatilag beterítik, az már gazdátlan.És az ilyen esetek 90 százalékában derül ki, hogy a járműnek van rendszáma, sőt a hatósági engedélye még érvényes, pedig lejárt a műszakija – jegyezte meg a közterület-felügyelő, aki lapunknak elmondta: a valóban hulladékká vált autók nem sokáig maradhatnak a közterületen.

Elszállításra felszólító figyelmeztetést tettek a közterület-felügyelők az elhagyott autóra | Fotó: Sipeki Péter

– A rendszámmal nem rendelkező gépkocsi szélvédőjén a felügyelő értesítést hagy, melyben tájékoztatja a gépkocsi üzembentartóját, hogy szállítsa el az autót, helyezze forgalomba vagy kössön rá közterületbérleti szerződést – sorolta a teendőket a felügyeletvezető.

– Az ügyintézésre tíz nap áll rendelkezésére, amennyiben ez alatt az idő alatt nem teszi meg, akkor elszállítják a gépkocsit. Maximum hat hónapig tároljuk az autókat – ezalatt az üzembentartó kiválthatja járművét a szállítási és a tárolási költség megfizetése után –, ezt követően bontóba kerül.

Ha az üzembentartó nem váltja ki a járművet, az elszállítási és a 183 napra eső tárolási költséget akkor is ki kell fizetnie, ami tetemes összeg, csaknem 300 ezer forint

– árulta el Bodrogi László.

Hozzátette: a közterületen tároláshoz közterületbérleti szerződés szükséges, amely egy alkalommal maximum 15 napra köthető meg, attól függően, hogy ki a közterület kezelője, ez lehet akár a Magyar Közút vagy az önkormányzat. A közút kezelésében lévő területről pedig csak a rendőrség vagy közút kezelője jogosult elvinni a roncsot.

Van kötelezettség

– A rendszámmal ellátott, műszakival nem rendelkező autókat sem szabad közterületen hagyni, ha nem tesz eleget a felszólításnak az üzembentartó, eljárást kezdeményezünk ellene. Magánszemély esetén maximum 200 ezer forint a kiróható bírság összege, cégek esetén kétmillió forint – tudtuk meg a közterület-felügyelet vezetőjétől, aki előre szól, hogy pár héten belül tartanak egy roncsautó-felderítési akciót.

Mint kiderült, a legtöbb otthagyott kocsi már amúgy is megérett a bontásra, ezért nem is foglalkozik vele a tulajdonos vagy az üzembentartó, de attól, hogy elöregedett roncs, még vannak vele kötelezettségek. Tavaly csaknem húsz ilyen autót szállíttattak el a közterület-felügyelők, s ritkán, de előfordul, hogy a kocsikat mégis kiváltják a telephelyről. Az elszállítás és tárolás költségét mindenképp kifizettetik a tulajdonossal, ha másként nem megy, akkor ennek végrehajtását NAV-tól kérik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában