Könyvbemutató

2021.05.12. 20:00

Szörnyű teher a vállukon, ólomsúly a szívükön

A téma érzékeny, a probléma valós – könyv született a bántalmazó kapcsolatokról.

SZA

Fotó: Dodó Ferenc

– Sokszor látjuk, halljuk, hogy mennyi szenvedés van a világban, miközben keveset tudunk ­arról, mi is zajlik a szomszéd ajtaja mögött vagy a saját családunkban, és nem ismerjük fel a rokonaink bánatát. Fontos megérteni, miért nem lehet könnyen változtatni egy rossz kapcsolaton. Ebben szeretne segíteni a könyv – ezt írta Szücs Levente alternatív pszichoterapeuta, pszichológiai tanácsadó a Mi lenne veled nélkülem? című kötetről, ami 13 valós történeten keresztül ad reális képet a bántalmazó kapcsolatokról, s amit a szerzők hétfőn mutattak be a sajtó képviselőinek Nyíregyházán. Bocskai Magda és Pokrovenszki Gergely összeszokott szerzőpárost alkotnak: ez már az ötödik közös kötetük.

Társadalmi probléma

– Nagyon súlyos társadalmi problémáról írtunk: bántalmazó kapcsolatokról, családon belüli erőszakról, a valós történeteket pedig szakértői elemzések is követik – mondta el a kötet ötletgazdája és egyik szerzője, Pokrovenszki Gergely.

– A könyvben tizenkét feleség és egy férj meséli el az élettörténetét. Sajnos nagyon könnyű volt rájuk találni, szinte

keresnem sem kellett őket, és úgy éreztem, szeretnék megosztani velem, illetve az olvasókkal az életük fájdalmas részleteit.

– Számukra terápia volt a beszélgetés, és az, hogy végre elmesélhették valakinek a sorsukat. Egyrészt azért, mert megkönnyebbültek, másrészt mert velünk együtt ők is abban bíznak, hogy segíthetnek azoknak, akik hasonló cipőben járnak. Mert a célunk a könyvvel pontosan ez: a nem éppen egyedi esetekkel és a szakértőink (Szücs Levente mellett dr. Kiss D. Csaba ügyvéd) útmutatásaival szeretnénk kapaszkodót nyújtani a hasonló helyzetben lévőknek – tette hozzá.

Olyan, mint a méreg

– Sokan komoly atrocitásoknak teszik ki magukat, amikor a közösségi oldalakon névvel vállalják a saját történetüket, mi viszont senkit sem akartunk veszélybe sodorni, ezért főszereplőink anonimak – mesélte Bocskai Magda, aki arról is beszélt, hogy a kötet főszereplőinek életében mikor jött el az a pont, amikor ki tudtak lépni a bántalmazó kapcsolatból. – Ez egyén- és helyzetfüggő, sokszor a fizikai bántalmazás és a fenyegetettség mértéke jelenti az utolsó cseppet a pohárban. A könyvben szerepel egy milliomos budai villájából távozó feleség, de egy olyan hölgy is, aki anyaotthonba szökött a sok megpróbáltatás után. A könyv egyik szereplője az Országos Kríziskezelő telefonszámát hívta, és sikeresen kimenekítették a gyermekeivel – azóta már egy ún. félutas házban tartózkodik és készül az önálló életre, de olyan nő is szerepel benne, aki késsel a párnája alatt aludt, mert nem tudta, melyik lesz az utolsó éjszakája.

– A bántalmazó kapcsolatok elszenvedői függenek attól, akivel együtt élnek, ez pedig olyan, mint a méreg, a szabadulás, majd a gyógyulás ideje pedig attól függ, milyen dózisban és milyen hosszú időn át kapta ezt valaki. Sokan megtanulnak azzal a tudattal élni, hogy ők manipulálhatók, elnyomhatók, és minél tovább tart ez az állapot, annál nehezebb véget vetni neki.

Van kiút

A kötetből hangoskönyv is készül, melyen a történetek G. Kosik Anita, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház színésze és Gál Tamás műsorvezető hangján szólalnak meg.

– Miközben felolvastam a történeteket, nagyon rosszul éreztem magam, de szerintem ez így természetes – mondta Anita, és hozzátette: az érintettekben az a közös, hogy végtelenül magányosak, kisebbrendűségi érzésekkel küzdenek, és mivel folyamatosan ezt hallják, el is hiszik, hogy értéktelenek, és semmire sem mennének egyedül.

– Ezeknek az embereknek ólomsúly van a szívükön, így nem is tudják megtalálni azt az erőt, ami a továbblépéshez szükséges. A téma érzékeny, a probléma viszont valós, amivel akkor is foglalkozni kell, ha sokaknak kényelmetlen. A legpusztítóbb talán az a tudat, hogy egyedül vagyunk a bántalmazó kapcsolatban. Abból azonban, ha felismerjük, hogy milyen sokan küzdenek hasonló problémával, erőt meríthetünk. A könyv megmutatja, hogy van kiút, példaként szolgálhat az érintetteknek – mondta, és hozzátette: mindenki megérdemli a szeretetet, a megbecsülést és a tisztességes eljárást.

A kötet lektora, dr. Minya Károly azt mondta, a könyv egyrészt azoknak szól, akik érintettek, és maguk is bántalmazó kapcsolatban élnek, másrészt azoknak is, akik ismernek ehhez hasonló helyzetben lévőket. – Olvasva a történeteket, nekem is eszembe jutott két ismerősöm. Az egyikőjükhöz hetekig nem is szól a férje, aki ha társaságban vannak, lekicsinylő jelzőkkel illeti, a másik pedig a hétköznapjait a szeretőjével tölti, és csak hétvégenként van a családjával, ami ugye, szent...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában