zümm

2021.05.04. 09:55

Tisztelgés a méhek előtt

Porkoláb András szerint a méhek eltűnése már elkezdődött, de a jövőjük a mi kezünkben van.

TG

20200429 Biri fotó: Sipeki Péter SP Kelet-Magyarország Munkája mellett Vágó Tímea és párja Olasz Nándor gyakran besegít édesapjának Biriben száz méhcsaládja gondozásában.

Forrás: KM-archív

Fotó: Sipeki Péter

Méhek nélkül nincs élet, a világ élelmiszer-termelésének 76 százaléka függ a házi- és vadméhfajok beporzásától, minden harmadik falat étel nekik köszönhető – erre hívta fel a figyelmet az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület.

A Méhek Napja program célja, hogy tavasszal, amikor zsonganak a méhek a gyümölcsfákon, a virágokon, és az emberek elkezdik munkájukat a kertekben, felhívják a figyelmet a szorgos kis rovarokra, a méhekre – írta közleményében az Agrármarketing Centrum. A Méhek Napját 1994-től a magyar méhészek egyesületének kezdeményezésére április 30-án ünnepeljük Magyarországon. Mivel hazánkban sajnálatos módon alacsony a mézfogyasztás, a program nem titkolt célja a méz és a méhészeti termékek megismertetése és megkedveltetése.

Romlott a helyzet

Nap mint nap találkozunk a méhekkel, de a természetben betöltött szerepükre, védelmükre csak ritkán gondolunk. Az elmúlt évtizedekben sokat romlott a helyzet a méhek és minden, beporzást végző rovar számára. Életterük hanyatlott, a táplálékukként szolgáló virágzó növények sokszínűsége csökkent. Egy friss tanulmány szerint a Földön élő rovarfajok 40 százalékának csökken az egyedszáma, harmaduk mára veszélyeztetetté vált. Az elmúlt 25-30 évben a rovarok össztömege évente 2,5 százalékkal csökkent, és ha ez ilyen ütemben folytatódik tovább, egy évszázadon belül teljesen eltűnhetnek a Föld színéről.

– A méhek nélkül nem teremne meg számtalan gyümölcs, például a málna, az eper, a dinnye, a cseresznye, a meggy, a barack sem – mondta lapunknak a tiszadobi Porkoláb András, aki 2003 óta méhészkedik, akác-, repce-, napraforgó- és vegyes virágmézt termel. Szerinte a méhészek munkája alapvető fontosságú, hiszen azon dolgoznak, hogy minden évben azonos számú méhcsaláddal tudjanak termelni úgy, hogy egy család egy-két évnél nem él tovább. Porkoláb András hozzátette, a méhek eltűnése már elkezdődött, de a jövőjük a mi kezünkben van, a folyamat még megállítható.

– Tennünk kell a méhek védelméért, mert számuk csökkenésével az élelmiszer-ellátás is nagy bajba kerülhet. Bárki, aki szereti a természetet, és elismeri a házi- és a vadméhek szorgos munkáját, tud tenni a fennmaradásukért – mondta lapunknak a tiszadobi méhész, akinek jelenleg 150 méhcsaládja él az úgynevezett rakodókaptárakban.

Közvetlenül a méhek 150 milliárd eurós hasznot termelnek a globális élelmiszerpiacon, de közvetve ennek többszörösét. Kevesen tudják, de a kávé, kakaó, a vanília és egyéb, az állatok takarmányozására szánt növények (többek közt a lucerna) megporzása méhek nélkül nem jönne létre. Hiányuk már kézzel fogható jelenség egyes területeken: az USA mezőgazdasága évente 2 milliárd dollárt költ a megporzás támogatására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában