Nyíregyháza

2021.05.12. 07:00

Több tízezer informatikus hiányzik

Több mint húszezer betöltetlen informatikus­állás van hazánkban.

MI

Side view portrait of young network engineer looking at digital tablet thoughtfully while working with servers in data center

Forrás: shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az informatika területe az elmúlt években felértékelődött, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy az IT-szektor és az IKT-eszközök iparága hazánk nemzetgazdaságában is egyre nagyobb jelentőséggel bír. Sok más ágazathoz hasonlóan az infokommunikációs szférában is megfigyelhető a munkaerőhiány, ráadásul nemcsak mennyiségi, hanem minőségi hiányosságok is vannak. A BellResearch nemrégiben egy komplex kutatási programot indított a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség részére, hogy megvizsgálják a hazai informatikus- és IT-mérnökképzés helyzetét, problémáit, gátló tényezőit.

Az eredmények elgondolkodtatóak, hiszen a hazai informatikai munkaerőpiacon 22 000 új szabad állás van. Ahhoz, hogy a posztok betölthetőek legyenek, az oktatás fejlesztésére is szükség van, hogy minél több képzett szakember léphessen ki a munka világába. Ez azért is fontos lenne, mivel az infokommunikációs ágazat a nemzetgazdasági foglalkoztatás 4,1 százalékát, a versenyszféra 6,2 százalékát teszi ki. A havi bruttó átlagkereset pedig ebben a szektorban a második legmagasabb az ágazatok között.

Változásra van szükség

A BellResearch elemzése arra is rávilágított, hogy a növekvő szakemberigényt az informatikai felsőoktatás nem követi, csökken a jelentkezők és a felvettek száma. A túljelentkezési arány alacsony, nincs valódi verseny a bekerülésért, és a lemorzsolódás aránya is rendkívül magas. További gond, hogy helytelen a középiskolák informatikaképzése: a jelenlegi köznevelési informatikaoktatás céljaiban, mennyiségében, tartalmában és eszközeiben nem alkalmas a felsőfokú képzés igényeinek megfelelő bemeneti tudás­szint átadására, a tantárgy keretein belül elsősorban a digitális alapkompetenciákat oktatják. Az iskolák nagy többségében az eszközpark is elavult, és oktatókból is óriási hiány van, mivel a piac elszívja a magasan képzett szakembereket, az ottani versenyképes jövedelmekkel pedig nem tudnak lépést tartani az intézmények.

A szakemberhiányról Baráth Zsoltot, a HSA Kft. nyíregyházi irodavezetőjét is megkérdeztük. A szakember szerint a 2000-es évek végén arról szólt a közbeszéd, hogy Dunát lehet rekeszteni az informatikusokból, ezt követően jött egy robbanás, és ennek következtében évről évre nő az informatikusok, programozók és egyéb számítástechnikai szakemberek iránti igény.

A pályakezdőket is keresik

– Ezt a hiányt leginkább a globalizáció okozhatja, hiszen a legnépszerűbb informatikai pozíciók betöltéséhez nemhogy az adott irodában, de még az adott kontinensen sem kell tartózkodnia a munkavállalónak ahhoz, hogy a megfelelő minőségben, határidőre elkészüljön egy projekt. Emiatt a magyar cégeknek a nyugati bérekkel kell versenyezniük – hangsúlyozta Baráth Zsolt, aki a leginkább érintett területekről elmondta, elsősorban a programozás, a hálózatépítés és az IT-biztonság területén dolgozó munkavállalókat keresik a cégek, de itthon nagy hiány van a rendszergazdákból is. Jogosan merül fel a kérdés: ilyen mértékű szakemberhiány közepette mennyi lehetőség nyílik a pályakezdők előtt?

– Elsősorban mindenki a tapasztaltabb munkavállalókat preferálja, ám nem szabad elfelejteni, hogy egy pályakezdő is képes minőségi munkát végezni. Vannak, akik kompromisszumos megoldásként tekintenek a frissen végzett informatikusokra, míg mások pénzügyi megfontolásból alkalmazzák őket, de nem ritkák azon vállalatok sem, ahol maguk képzik az új kollégákat – tudtuk meg Baráth Zsolttól.

Czakó Attila informatikus évek óta külföldön él, egykor azért hagyta el hazánkat, mert pályakezdőként hosszú ideig nem talált állást. – Sokat változott a világ az elmúlt években: ma már nem is kellene külföldre költöznöm ahhoz, hogy egy angol, német vagy bármely más nemzetiségű cégnél dolgozzam, de egy évtizede jobbnak láttam, ha elhagyom az országot. A munkavégzéshez szükséges plusztudást könnyebb volt így elsajátítanom. Régóta home office-ban dolgozom, és ez nálam nem a koronavírus-járvány hozománya volt, hanem egy lehetőség, amivel bárki élhetett a cégnél. Én is sokat olvasok arról, otthon mekkora „hiánycikk” a jó informatikus, és pont ezért fontolgatom a hazatérést – avatott be terveibe Czakó Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában