gyereknap

2021.05.31. 11:30

Végre – Gyerekzsivajtól volt hangos a múzeumfalu (fotók)

Ajándékok, meglepetések és játékok várták a legkisebbeket.

Fotó: Dodó Ferenc

Egyedül mindössze az időjárás miatt izgulhattak a gyerekek a hétvégén, ám szerencsére a szombati eső után napsütésben tölthették el vasárnap a gyereknapot. A Nyíregyházi Állatpark megtelt látogatókkal, a Sóstói Múzeumfalu a jól bevált programjai mellett rengeteg meglepetéssel fogadta a legkisebbeket. Minden korosztálynak kínáltak programokat. Nem maradt el a bábszínház, bohócok interaktív játéka szórakoztatta a gyerekeket, akik még az egészséges étkezésről is tanulhattak. Végre együtt örülhetett több generáció.

A Sóstói Múzeumfaluban változatos programokkal várták május utolsó vasárnapján a fiatalságot. Már a belépéskor egy kakasos nyalókával fogadták a skanzenbe érkező gyermekeket, akiket különféle zenés-táncos fellépésekkel, illetve humoros bábjátékkal szórakoztattak a fellépők a nap során. Aki játékos kedvében volt, próbára tehette ügyességét és tudását a különböző népi játékok kipróbálásával, de egy körhintába is bepattanhattak a fiatalok. Aki megéhezett, lángossal vagy kürtőskaláccsal csillapíthatta éhségét, ahogy a különféle kézműves szörpök is kelendőnek bizonyultak ezen a különleges vasárnapon.

Játszva tanultak

A nyíregyházi Márkus Tibor családjával érkezett a múzeumfaluba. Mint azt lapunknak elmondta, már túl vannak egy lángosozáson. – A feleségemmel, két gyermekemmel, illetve a párom testvérével és az ő kisfiával vagyok itt. Eddig jól érezzük magunkat, és az időjárás is kegyes volt hozzánk, a gyerekek pedig nagyon jól elszórakoztatták magukat, ahogy minket is, a népi játékokkal. Úgy gondolom, hogy a fiatalabb generációnak kell a mozgás, a jó levegő, nem szabad állandóan a négy fal között ülni és különféle kütyüket nyomkodni – mondta Márkus Tibor, aki családjával ezután elfoglalta a helyét a színpad előtt, hogy megnézhessék a Burattino Bábszínház fellépését. Márföldi Éva két unokájával látogatott el a Sóstói Múzeumfaluba.

– A lányok nagyon szeretnek rajzolni és kézműveskedni. Az egyik standnál rongybabát, egy másiknál pedig fasípot készítettek. A Vitéz Jánosról szóló bábjáték is elnyerte a tetszésüket, az ebéd pedig kenyérlángos volt – összegezte lapunknak a gyereknapi programot Márföldi Éva.

 

A Nyíregyházi Állatparkban péntektől egészen vasárnapig várta a fiatalabb korosztályt az Európai Friss Csapat, amely az egészséges táplálkozásra hívta fel a gyerekek figyelmét. A 6–10 éves korosztályt kézműves-foglakozásokkal szórakoztatták az animátorok, a 10–14 évesek számára akadálypályát állítottak fel. Az installációkból a szülők is tanulhattak, hiszen az Európai Friss Csapat tagjai különböző érdekes módszereket, ötleteket adtak ahhoz, hogyan lehet a zöldségeket és gyümölcsöket izgalmasan és játékosan tálalni, meghozva ezzel a gyerekek kedvét a zöldség- és gyümölcsfogyasztáshoz.

Aki elég erőt és energiát érzett magában, az egy speciális kerékpár nyergébe pattanhatott, és amíg tekert, a bicikli folyamatosan forgó kerekeinek hatékony közreműködésével elkészíthetett egy turmixot, amit jóízűen el is fogyaszthatott.

– Az ország több pontjára tervezünk még hasonló kitelepüléseket a zöldség- és gyümölcsfogyasztás mennyiségének növelése érdekében, a program tovább szeretné bővíteni a gyermekek és szüleik ismereteit a zöldségekről és a gyümölcsökről, illetve szeretnénk eloszlatni azokat az előítéleteket, melyek a konyhai elkészítés bonyolultságával és időigényességével kapcsolatosak. A gyerekek minél kisebb kortól találkoznak rendszeresen a friss zöldségekkel és gyümölcsökkel a családi étkezéseken, annál hamarabb épülnek be azok a napi étrendjükbe – tudtuk meg a rendezvény szervezőjétől, Ábrám Evelintől, aki elmondta, azért igazították a háromnapos kitelepülés időpontját a gyereknaphoz, mert tudták, hogy ilyenkor a szokottnál is több gyermek látogat ki szüleivel a Nyíregyházi Állatparkba.

Mátészalkán sem feledkeztek meg a gyermekekről: a helyi Rotary és az Inner Wheel Klub elnökei, Vékony János és Szalainé Fejér Éva jégkrémmel kedveskedtek a helybéli óvodásoknak, iskolásoknak. A jótékonysági megmozdulás során mintegy háromezer ovis és diák, illetve a nyírmeggyesi Arany János Általános Iskola nebulói kaptak hűsítő édességet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában