Nyíregyháza

2021.05.12. 09:30

Zöld utat kap a nyíregyházi Bosco Verticale

Nyáron kezdik el építeni, két év múlva költözhetnek be a lakók a különleges Rákóczi utcai társasházba.

Ladányi Tóth Lajos

Fotós: Shutterstock

Tátva marad az ember szája, ha rápillant Milánó egyik nevezetességére, a Bosco Verticaléra. Stefano Boeri, Giovanni La Varra, Gianandrea Barreca építészek tervei öt év alatt hatezer építőmunkás hathatós közreműködésével valósultak meg, 2014-ben adták át a Porta Nuova városrésztől nem messze található speciális lakótornyokat.

Tartós marad a zöld hatás

Függőleges erdőt takar az elnevezés, ugyanis a kivitelező a 8900 négyzetméter össz­alapterületű erkélyeire és teraszaira közel 730 fát telepített. Az volt a megálmodók célja, hogy enyhüljön a szmog az oxigéntermeléssel, csökkenjen a zaj, és a növények az épületen belüli hőmérséklet szabályozására is jó hatással vannak.

Milánóban öt év alatt készült el a Bosco Verticale, amelyet Verebélyi János, Simon Zoltán és Zsankó Csaba személyesen tanulmányozott
Fotó: Verebélyi János archívuma

A 110 és 76 méteres épületek homlokzatán összesen 480 nagy és 250 kis méretű fa mellett még 5000 tő cserje, illetve 11 ezer tő évelő és talajtakaró növény gondoskodik a kivételes összhatásról. A fás, bokros betonerkélyek szembetűnően megtörik a homlokzat egyenletes felületét. A 1 hektárnyi függőleges erdőt alpintechnikával metszik, csinosítják. Az unikális látványhoz kertépítő mérnökök és botanikusok szakértelmére volt szükség, és ahhoz, hogy a zöld hatás tartós maradjon, folyamatosan gondozni, ápolni kell a növényeket. A lombard város sajátosságának lehet a kistestvére a 2023-ra magasodó nyíregyházi ingatlan.

Mik a zöldépületek pozitív hatásai?

– Pozitívan hatnak a környező városi környezetre és a levegő hőmérsékletére

– Kiszűrik a levegőből az egészségre káros porszemcséket

– Csökkentik a zajszintet a növények

– Oxigént termelnek

– Megfelelő a nedvességtartalom

– Tisztítják a levegőt

– Védenek a káros UV-sugaraktól

– Ideális ökoszisztémát nyújtanak a madaraknak és a bogaraknak

– Megújuló erőforrásokat tartalmaznak

– Energiatakarékosak, költséghatékonyak

– A Rákóczi utcai projekt jóval szerényebb, mint a milánói: ez csak 4 emeletes és 12 méter magas. A városkép sem teszi lehetővé a felhőkarcolót, viszont szerettünk volna előrukkolni egy rendkívüli újítással. Azt is mondhatjuk, hogy kicsi, zöld, de a miénk! – jegyezte meg Verebélyi János, aki vállalkozóként több lábon áll, és 2006-tól tevékenykedik az építőiparban is. Annak a Selyem-Ber Kft.-nek az ügyvezetője, mely az ingatlanok teljes körű generálkivitelezését, valamint a felújítási feladatokat egyaránt magas színvonalon hatja végre immár több mint egy évtizede. Sok családi és társasházat, intézményt adott már át, meglehetősen szerteágazó, mutatós a referenciája. Most egy olyan fába vágta a fejszéjét, ami hazai viszonylatban példa nélküli.

Két év múlva költözhetnek be

– A munkatársaimmal nemrégiben személyesen tanulmányoztuk Európa egyik legkülönlegesebb épületét. Milánóban tisztában voltak azzal, hogy ötletet szeretnénk meríteni, mégis készségesen, részletesen bemutatták a Bosco Verticalét. Körbevezettek bennünket, megismertettek az apró részletekkel, szakmai fogásokkal. A mi Függőleges Erdőnket László Zoltán és Vágner Attila tervezte meg, nekünk már csak valóra kell váltani. Amíg az olasz lakótornyokban 400 lakáscélú ingatlan található, addig a nyíregyházi épületegyüttesben 37 lakás készül el (ezek 30–70 négyzetméteresek lesznek). Nem kis kihívás a zöldesítés, hiszen nálunk másabb az éghajlat, mint Észak-Olaszországban. A nyíregyházi Bosco Verticale a Rákóczi utca 42–46. szám alatti területen épül fel a nyár közepétől, és ha minden a tervek szerint alakul, akkor két év múlva már beköltözhetnek a lakók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában