Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.06.09. 16:30

A biztonságukért vizsgázhattak a diákok

A 4–5. évfolyamon a közlekedési alapvizsga elvárás, a 6–7. évfolyamon ajánlott.

MI

Sok iskolás kerékpározik, de bővíteni kell az ismereteiket

Fotó: KM-archív, Dodó Ferenc

A mindennapos közlekedés során számos veszély fenyegeti a diákokat, akik gyalogosan vagy kerékpárral indulnak az iskolába – e szituációk elkerülése, helyes kezelése a közlekedési alapvizsga célja, amit az idén tavasszal tehettek le a 4–7. osztályos tanulók.

Szikszai Tihamér rendőr alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Baleset-megelőzési Bizottság titkára szerint már az óvodában el kellene sajátítaniuk a gyerekeknek a gyalogos közlekedés alapjait, hiszen bármikor megtörténhet a baj.

Az alapvizsga fontos lépés lehet a kicsik ismereteinek bővítésében, hiszen Hollandiában például a gyerekek nem mehetnek addig kerékpárral az iskolába, amíg a közlekedési szabályokból vizsgát nem tettek.

Az idén tavasztól közlekedési alapvizsgát tehettek a 4–7. osztályos tanulók, melynek célja, hogy tudatosabban és biztonságosabban mozogjanak a hétköznapi forgalmi szituációkban – közölte az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda.

A vizsga a Közlekedő kisokos oktatófüzeten alapul, melyet a tanórákon vagy az otthonukban is kézbe vehetnek a gyerekek és megismerhetik a közlekedési szabályokat.

A munkafüzet nyomtatott verziója már több százezer általános iskoláshoz jutott el, és mintegy két éve digitálisan is elérhető.

A kormánybiztosi iroda tájékoztatása szerint a 4–5. évfolyamon a közlekedési alapvizsga elvárás, a 6–7. évfolyamon ajánlott.

A vizsgáról, valamint a gyerekek közlekedési ismereteiről Nagy Gábor, a nyírteleki Szent Anna Katolikus Általános Iskola igazgatóhelyettese lapunknak elmondta, az elmúlt hónapokban mindent megtettek, hogy a diákjaik kitölthessék a KRESZ-alapvizsga feladatsorát, de nem jártak sikerrel, mert mindezt az állami iskolákra igazították.

Minél előbb, annál jobb

– A tesztet a KRÉTA rendszerben kell kitölteni, ami nálunk nincs. A tananyaghoz hozzáférhetünk, de a vizsgát nem tudtuk véglegesíteni. Az ötletet viszont támogatjuk, hiszen nagyon fontos, hogy a gyerekek biztonságosan közlekedjenek. Az intézményünkben technikaórán tanulhatnak erről a diákok, és arra törekszünk, hogy minél többet tudjanak a közlekedés szabályairól – tudtuk meg az igazgatóhelyettestől, aki hangsúlyozta: reggelente nagy a forgalom az iskola környékén, s minél hamarabb tanulják meg a gyerekek a szabályokat, annál jobb.

A közlekedési morál is hagy némi kívánnivalót, teljesen más, mint Nyugaton. Sok gyerek kerékpárral jár iskolába, és bár buszjárat is van, a felsősök inkább a kerekezést választják

– tette hozzá.

Szikszai Tihamér rendőr alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Baleset-megelőzési Bizottság titkára szerint bármikor megtörténhet a baj, hiszen például nincs olyan ember, aki ne vágta volna el a kezét a konyhában, s ha kiszámoljuk, mennyi időt töltünk főzéssel és mennyit közlekedéssel, akkor hamar kiderül, gyakran kerülhetünk veszélyes szituációkba.

– A közlekedési ismeretek bővítésével még többet kell foglalkozni. A gyalogos közlekedés az alap, ennek szabályait már óvodában meg kellene tanulniuk a gyerekeknek, és azt sem szabad elfelejteni, mekkora a szülők felelőssége. Tarthatunk mi akármilyen figyelemfelhívó programot, ha az anyukák, apukák nem a kijelölt helyen kelnek át az úton a csemetéikkel, és a gyerek nap mint nap ezt a példát látja. A vizsga is csak akkor lehet hatékony, ha az alapok már megvannak. Ennek fontosságát a nyugati példák is bizonyítják, hiszen Hollandiában nem mehet addig iskolába a gyerek kerékpárral, amíg nem tesz vizsgát – hívta fel a figyelmet az alezredes. Majd hozzátette, a napokban egy gimnáziumban tartott előadást a gyalogos, kerékpáros, illetve motoros közlekedésről.

Hiányosak az ismereteik

– Meglepve tapasztaltam, hogy egy diáknak sem volt segédmotoros vezetői engedélye, de ami még nagyobb gond, hogy a gyalogos közlekedésről is nagyon hiányosak voltak az ismereteik, pedig középiskolásokról beszélünk – tudtuk meg Szikszai Tihamértól.

A közlekedési alapvizsgáról egy szülőt is megkérdeztünk, Köveshegyi Zsuzsanna szerint nagyon jó a kezdeményezés, hiszen minden lehetőséget meg kell ragadni, hogy bővítsük a gyerekek tudását.

Nyíregyházán minden reggel óriási a forgalom, a gyerekek igyekeznek az iskolába, s mindegy, hogy gyalogosan, esetleg kerékpárral teszik meg az utat, rengeteg közlekedési veszély leselkedik rájuk.

– Úgy vélem, a pandémia, a hosszú bezártság csak rontott a helyzeten, mert a gyerekek otthon voltak, elszoktak a közlekedéstől, és most talán kevésbé figyelnek oda. A minap autóval a munkába menet elém lépett a járdáról egy 10-12 éves forma, négyfős társaság. Belefeledkeztek a beszélgetésbe, s csak jobbra néztek, balra nem. Szerintem az sem segít, ha a szülők akkor is autóval viszik a gyerekeket az iskolába, ha gyalog vagy kerékpárral i könnyedén beérnének, mert egyrészt még zsúfoltabb lesz az amúgy sem kicsi reggeli forgalom, másrészt nem tanulnak meg a gyerekek közlekedni. Én már óvodás koruk óta tanítom a gyerekeimet, mindenféle játékos munkafüzeteket lehet venni erre a célra, amik segítenek elsajátítani a szabályokat. Persze az a leghasznosabb, ha a szülő egy-egy közös séta során elmagyarázza a csemetéinek, miért kelünk át úgy az úton, ahogy, a példamutatásról nem is beszélve – fejtette ki véleményét a fiatal anyuka.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában