Apák napja

2021.06.20. 08:00

A család legerősebb bástyája

A biztonságot, az erőt, a férfiasságot testesítik meg.

KO

– Egy anyuka mesélte, akinek azóta már felnőtt gyerekei vannak, hogy férje igen elfoglalt ember volt, világéletében sokat dolgozott. Amikor reggel elment munkába, gyerekei még aludtak, amikor este hazaért, már rég ágyban voltak a kicsik, szinte csak a hétvégén volt együtt a családdal. Történt egyszer, hogy nem csörgött időben a vekker, a férj elaludt, kapkodva rohant be a munkahelyre, de aznap együtt készülődtek a gyerekekkel, akik óvodába, iskolába indultak. A nagy poént csak este hallotta az édesapa, ugyanis a gyerekek a „különleges alkalom kapcsán” azt mondták anyjuknak: „Anya, olyan jó volt apával készülődni reggel, hívjuk meg máskor is vendégségbe!” – mesélte el a humoros történetet Husztiné Hajdu Erika pszichológus, aki ezt a sztorit számtalanszor osztotta meg olyan apukákkal, akik úgy érzik, keveset vannak együtt gyerekeikkel.

– Az üzenet egyértelmű: akkor is lehet erős és szeretetteljes a szülő-gyerek közti kapcsolat, ha az átlagtól valamivel kevesebbet tud együtt lenni a gyerekével/gyerekeivel egy elfoglalt, de egyébként gondoskodó, figyelmes édesapa.

Ugyanolyan fontos...

Husztiné Hajdu Erika elmondta azt is, a pszichológia az anyák szerepét emeli ki elsődlegesen, ugyanakkor a nevelésben, a gyerek személyiségfejlődésében az apai minta ugyanolyan fontos, mint az anyai. A szülői szeretet és gondoskodás egy életre meghatározza az emberi kapcsolatainkat.

– Elsődlegesen a gyerek önértékelésének alakításában, majd később a párkapcsolat kialakításában meghatározó, milyen volt a viszony az apával, milyen értéket közvetített. Az apa mindenekelőtt a biztonságot jelenti, az erőt és a határozottságot testesíti meg. A férfiasságában benne van a vezetőszerep, a dominancia, ami a gyerek kezdeményezőkészségében, a szabálykövetésében nyilvánulhat meg. Több átfogó tanulmány is készült arról, hogy a szülőkkel kialakult kapcsolatunk meghatározza életminőségünket, és fordítva is igaz, egy jó apa-gyerek vagy anya-gyerek kapcsolat a szülők élethosszát is megtoldhatja néhány tartalmas évvel.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában