Utazás

2021.06.09. 07:11

Ahány ország, annyi szabály

Előzetes regisztrációt, igazolásokat és teszteket is kérhetnek az országok.

KM

Könnyebben utazhatnak a magyarok a világ 12 országába a hazai védettségi igazolványokkal – a külügyminisztérium tájékoztatása szerint a lista folyamatosan bővülni fog. Jelenleg 12 országban fogadják el a magyar védettségi igazolványt a beutazáshoz. A felsorolt államok – Bahrein, Ciprus, Csehország, Észak-Macedónia, Grúzia, Horvátország, Moldova, Mongólia, Monteneg- ró, Szlovénia, Szerbia, Törökország – területére egyszerűbben léphetnek be a magyar állampolgárok, de ez nem jelenti azt, hogy ne kérhetnének előzetes regisztrációt, vagy egyéb védettségi igazolásokat, negatív teszteket. Aki például Cipruson nyaralna, utazás előtt legalább két nappal kell regisztrálnia, majd feltölteni egy adott oldalra a védettségi igazolványt és az oltáskor kapott papíralapú igazolás adatait. Az egyes országok saját szabályairól a konzuli szolgálat honlapján lehet tájékozódni.

Kétoldalú megállapodások

Az Európai Unióban megállapodás született a szabad utazás feltételeiről: egy új okmány, az ún. „EU Digital Covid Certificate” birtokában bárki utazhat. Ez tartalmazni fogja az oltással, a koronavírus-tesztelésekkel és a felépüléssel kapcsolatos információkat. Az uniós polgárok akkor kaphatják meg az igazolványt, ha a három elem közül legalább az egyikkel rendelkeznek. A hatályos uniós szabályok értelmében automatikusan utazni csak azokkal a vakcinákkal lehet, amiket az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyott. Mivel a Szputnyik V és a Sinopharm nem ilyenek, ezek esetében kétoldalú megállapodásokat kell kötnie a magyar kormánynak.

KM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában