Apák napja

2021.06.20. 07:00

Az együtt töltött idő a legértékesebb... Az apákat, nagyapákat ünnepeljük ma!

Minden apa arról álmodik, hogy ő lesz a gyermekei hőse, példaképe, akit bármikor rá lehet venni a közös játékra, mindig van a tarsolyában egy jó ötlet és az ölében egy kényelmes fészek, ahol jólesik egy hosszú óvodai, iskolai nap után megpihenni és kibeszélni a legfontosabb történéseket.

CsA

A Kovács fiúk imádják az édesanyjukat, de az apukájuk a példaképük

Forrás: Fóra Anita

Fotó: FORA_ANITA

Az anyákhoz hasonlóan az édesapákat is minden évben köszöntik szerte a világon – Magyarországon június harmadik vasárnapján ünnepeljük őket. Ilyenkor emlékeznek az apákra, nagyapákra, a férfi elődökre, sok családban pedig ajándékkal, verssel köszöntik.

– Nagy családban nőttem fel, három testvérem van, így soha nem volt kérdés, hogy lesznek-e gyermekeim, mégsem alakítottam ki előre egy képet, amihez apaként tartani akartam magam. Egyvalamit tudtam csak: attól a pillanattól fogva, hogy a világra jönnek, a lehető legtöbb időt szeretném velük tölteni – árulta el Kovács Attila, aki két kisfiát idillikus szeretetben és összhangban neveli feleségével, Szilviával.

Mély és őszinte kapcsolat

A Mátészalkán élő pedagógus házaspár még a gimnázium alatt ismerkedett meg, a nagykállói Korányi-gimnázium dráma tagozatán tanultak, majd együtt játszottak a Talán Teátrumban is. Sokáig csak barátok voltak, aztán ahogy teltek az évek, ráébredtek, hogy mindvégig mellettük volt a társ, akit kerestek, egymásban találták meg a másik felüket. Tizenegy évvel ezelőtt házasodtak össze, nem sokkal később megérkezett Kolos, majd két esztendővel később Huba.

– Mindig is arra törekedtem, hogy szoros és mély kapcsolatot alakítsak ki a fiaimmal. Nagyon élvezzük az együtt töltött időt, legyen szó játékról vagy tanulásról, rengeteg közös családi programot szervezünk, ami mind a négyünket feltölt. Sokáig teljesen kizártuk az okoseszközöket az életükből, ám amikor Kolos 9 éves lett, mindketten kaptak egy-egy tabletet. Használják ugyan, de még mindig szívesebben játszanak a szabadban vagy társasoznak, kártyáznak velünk bent – osztotta meg lapunkkal az édesapa, s megjegyezte: el sem tudná képzelni az életét a gyermekei nélkül, már nem is emlékszik, hogyan teltek a mindennapjai a születésük előtt.

– Másokhoz hasonlóan bennem is felmerül a kérdés, hogy jól csinálom-e, de tudom, hogy „ez egy hosszú távú befektetés”, csak később kapok rá választ. Bár sok gyermekneveléssel kapcsolatos könyvet elolvastunk, igyekszünk az ösztöneinkre hallgatni. Nem lehetek a legjobb barátjuk és nem is hiszek ebben. Olyan apa szeretnék lenni, akihez bizalommal fordulhatnak, akinek elmondhatják, mi foglalkoztatja őket és kérhetik a tanácsát. Most úgy érzem, hogy sikerült kialakítanunk egy őszinte, bizalomra és szeretetre épülő kapcsolatot, ám erről igazán évek múlva bizonyosodhatok meg, amikor elkezdenek kamaszodni és választ keresni a kérdéseikre.

Közös esti szertartások

A Kovács családban nincsenek kőbe vésve a feladatok, apa és anya közösen gondoskodik a gyerekekről, a napirendjüktől függően felváltva hozzák-viszik őket. A fiúk az óvoda, iskola mellett sportolnak és szolfézsra járnak, Kolos hegedül, Huba dobol. Szeretik a társaságot, az esti szertartásokról azonban nem szívesen mondanak le.

– Akkor is körbeüljük az asztalt, ha előtte vendégségben voltunk, mert számukra a vacsora az étkezés mellett arról szól, hogy megbeszéljük az aznap történteket. Sokszor kérik, hogy mindketten legyünk ott a fürdésnél, gyakran mondókázunk, találós kérdéseket fejtünk meg közben. Nem maradhat el az esti mese sem, legtöbbször én olvasok nekik. Már a születésük előtt is így volt: rátettem a kezem a feleségem hasára, és meséltem.

– Rajongva szeretnek és tisztelnek a fiaim, de tudom, hogy apa a minden – vette át a szót Szilvia, aki büszke arra, hogy a gyermekeinek az édesapjuk a példaképük. – Tudják, hogy bármikor fordulhatnak hozzá, hiszen a kezdetektől azt látják, hogy ha probléma adódik, azt közösen oldjuk meg. Jól működünk együtt, kiegészítjük egymást, ez pedig a fiúkra is pozitívan hat. Az élet nemrég komoly próbatétel elé állított, s ha lehet, még közelebb hozott minket egymáshoz. Sok mindent átértékeltünk a gyógyulás során... A gyerekek ugyan nem értik, de már érzik, hogy mennyire értékes az együtt töltött idő.

CsA

https://szon.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-csalad-legerosebb-bastyaja-5162936/

https://szon.hu/kozelet/helyi-kozelet/edesapanak-lenni-kuldetes-5162921/

https://szon.hu/kozelet/helyi-kozelet/sajat-keszitesu-ajandekokkal-lepik-meg-apat-5162906/

 

https://szon.hu/szon-jegyzet/mondd-apuci-5161643/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában