Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.06.18. 11:58

Az emlékhelyeken várják a látogatókat

Megyénkben három helyszínen lesznek programok vasárnap.

KM

Ötvenöt helyszínen lesznek változatos programok június 20-án, vasárnap az emlékhelyek napján, amelyet hatodik alkalommal szervezett meg a Nemzeti Örökség Intézete (Nöri).

Kötődés a történelemhez

– Huszonegy nemzeti és ötvenöt történelmi emlékhelyünk van. Az általuk alkotott hálózat évről évre együttműködik abban, hogy a magyar történelemhez kapcsolódó eseményeket, akciókat turisztikai, illetve ifjúságnevelési megközelítéssel megjelenítse – mondta Móczár Gábor, a Nöri főigazgatója az M1 aktuális csatorna csütörtök dél­előtti műsorában.

Mint kifejtette, az emlékhelyek napja arról szól, hogy az említett helyek különleges programokkal jelennek meg, ami országos szinten komoly látogatószámot ér el. Az emlékhelyek napját általában május első szombatján tartják, az idén a pandémia miatt lesz később.

A központi helyszínen, a Fiumei úti nemzeti sírkertben június 20-án 10-től 15 óráig óránként kisvonat indul körbe, lesznek tematikus séták, 19 órától pedig színházi előadás: a Kossuth Mauzóleum előtti téren Így szerettek ők címmel Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter, Gryllus Dorka, Simon Kornél és a Kaláka együttes közreműködésével. – Elzárt, csak felügyelettel látogatható különleges helyekkel várják az érdeklődőket Drégely várában, Sárváron várbéli szabadulójáték lesz. A cél, hogy a fiatalok minél erősebb szállal kötődjenek saját történelmükhöz – hangsúlyozta Móczár Gábor.

Három helyszín

Megyénkben egy nemzeti emlékhely van, a máriapócsi kegytemplom és bazilita monostor. A templomban vasárnap 7–19 óra között várják a látogatókat, zarándokokat. Csoportoknak előre egyeztetett időpontban díjmentesen biztosítanak idegenvezetést a kegytemplomban, a fatemplomban és a múzeumban.

Történelmi emlékhelyünk a Báthori-várkastély és a református templom Nyírbátorban – itt 20-án 10–18 óra között a várkastélyt, a panoptikumot, a református templomot és a fa harangtornyot látogathatják meg az érdeklődők vezetők segítségével, a tematika a Báthori család és Erdély, s a három részre szakadt Magyarország.

Pócspetriben is lesznek programok június 20-án: 10–14 óra között a látogatók megnézhetik az 1948-as eseményekről készült kiállítást – 1948. június 3-án a településen az egyházi iskolák államosítása elleni tüntetés során tisztázatlan körülmények között meghalt egy rendőr. Az esetből az akkori hatalom gyilkossági ügyet és koncepciós pert kreált, a helyi plébánost halálra ítélték, a falu lakosságát meghurcolták, az országos sajtóban pedig az eset kapcsán egyházellenes propagandakampány indult – azóta az érintetteket rehabilitálták, s az események helyszínét történelmi emlékhellyé nyilvánították.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában