Koronavírus

2021.06.18. 20:00

Befér egy szuri a nyári programok közé

A második adag nélkül nincs védettség és igazolvány sincs.

KO

A harmadik hullámnak vége, a tömegesről készenléti oltásra álltak át az oltópontokon és a háziorvosi rendelőkben is. A praxisokban jellemzően a második oltásokat adják be a háziorvosok. Az előző hónapokhoz képest csendesebb, gördülékenyebb lett minden – tudtuk meg a családorvosoktól.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kormányzati tájékoztató oldalon a keddi friss adatok szerint országos szinten a beoltottak száma 5 351 972, közülük 4 240 264-en már a második vakcinaadagot is megkapták. Lassan közelít egymáshoz ez a két kulcsfontosságú szám, ami azt jelenti, hogy aki élt a lehetőséggel, hamarosan védetté válik a koronavírussal szemben.

Csak indokolt esetben

Mint ismert, a múlt héttől életbe lépett új rendelkezés kimondja, aki nem veszi fel a második oltást, azt törölni fogják a védettségi igazolvánnyal rendelkezők köréből. Érvénytelen kártyával pedig nem vehet igénybe szállodai, éttermi szolgáltatásokat, nem mehet kulturális rendezvényekre, zárt térben megrendezett közösségi programokra.

– Amiről a sajtó ír, miszerint sokan nem mennek vissza a második oltásra, nálunk nem nagyon jellemző, valószínűleg nem szeretnék az emberek, hogy megtörjön a köztük és az orvosuk közötti bizalom, ezért az előírt időpontban visszatérnek az emlékeztető adagra. Az oltópontokon más a helyzet, ott volt olyan eset, amikor a fiatalember közölte az oltóorvossal, hogy csak az igazolvány miatt tartja oda a vállát.

Nagy a veszélye ennek a mentalitásnak, ugyanis a második vakcinaadag nélkül nem alakul ki teljes védettség, tehát nem csak a szabad mozgásukat, de az egészségüket is kockáztatják ezzel, akik kihagyják

– mondta el dr. Soós Zoltán.

A nyíregyházi háziorvos a megyei oltási munkacsoport tagjaként figyelemmel kíséri a készenléti időszakban is a praxisok feladatait. Lapunknak beszélt arról, milyen esetekben van lehetőség az oltóanyagtípusok keverésére.

– Több hónapos tapasztalatok állnak rendelkezésünkre, amelyek alátámasztják, hogy súlyos mellékhatások, reakciók csak igen ritkán fordultak elő, az oltás után jelentkező tüneteket közölni kellett a háziorvosokkal, akik feljegyezték a panaszokat, és most ezekhez a dokumentációkhoz nyúlhatnak vissza.

– Ha tehát egészségügyi szempontból indokoltnak tartják, akkor kizárólag az orvosok javasolhatják a vakcinák keverését, a betegeinknek pedig nem érdemes ilyesmi kéréssel előállni, indokolatlanul úgysem kaphat bárki másfajta oltást, mint az első volt. Egyébként a vizsgálatok is alátámasztják, hogy a Pfizer és az AstraZeneca jól kombinálható egymással – tette hozzá a doktor.

Lassult a regisztráció

Országos tendencia, hogy lassult a regisztráció az oltásra az elmúlt hetekben. A megyei oltási munkacsoportokban is téma volt ez, s ahol az átlagtól alacsonyabb az átoltottsági arány, ott a településvezetők és a háziorvosok munkája nem ért véget, meg kell szólítaniuk a lakosságot, és ezekre a településekre ellátogat a mobil oltóbusz is.

Dr. Dobos László a második oltást ad be az egyik páciensének | Fotó: Pusztai Sándor

Dr. Dobos László nyíregyházi háziorvos úgy fogalmazott: „most már csak azok nem oltatták be magukat, akik nem akarták”. A nyáron lehetne egy utolsó lendületet adni az egész kampánynak, és azokat biztatni a védekezésre, akik tartanak attól, hogy megbetegednek, mert a járvány szezonalitása nem tűnik el.

Nyáron csendesebb, majd ősszel ismét új mutációkkal térhet vissza a járvány, megismertük a kór legfőbb tulajdonságait, lépéselőnyben vagyunk a viszonylag jó átoltottsági szinttel, de azokban a populációkban, ahol nem oltottunk, ott a veszély nem múlt el.

– Továbbra is folyamatosan nyitva az időpontfoglaló. Minden érvényes regisztrációval rendelkező tud időpontot foglalni az oltóponton vagy nálunk a rendelőben. Bár hozzánk hetente 2-3 új regisztráció fut be, ezért gyorsabban túlesnek a szúráson, akik az oltópontra mennek el. A praxisban ugyanis meg kell várni, hogy összejöjjön egy ampullára való létszám, ami 5-6 főt jelent – fűzte hozzá dr. Dobos László.

A 12–15 éveseken a sor

Június 10-étől már a 12–15 éveseket is lehet regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu honlapon, a szülőnek van joga hozzá. Meg kell adni a gyermek nevét, életkorát, taj-számát, lakcímét és a szülő elérhetőségeit, a gyermek regisztrációjához új e-mail-címet kell létrehozni.

– A 15 év alattiak csak Pfizert kaphatnak. A házi gyermekorvos olthatja ezt a korosztályt, ha praxisában összegyűlik annyi gyermek, amellyel egy ampulla Pfizer-vakcinát kinyithat úgy, hogy mindet maradéktalanul fel tudja használni. Ehhez minimum 6 gyermek kell, hogy egy napon eljöjjön a rendelőbe. Meglátjuk, mennyi kolléga vállalja majd a munkát, önkéntesen jelentkezhetnek a gyermekorvosi praxisok erre.

– Fontos, hogy ez a korosztály is védett legyen. Ideális esetben szeptember–októberre, mire kezdődik az őszi tanév és újra közösségben, zárt térben sokan lesznek együtt a fiatalok, túl lennének legalább az első vakcinaadagon – ecsetelte dr. Ujhelyi János, hogy miért fontos egyre lejjebb vinni a védőoltásban a korhatárt.

Hozzátette, bárhová is foglal időpontot a szülő, ha a gyereknek valamilyen krónikus betegsége van, mindenképpen a családorvost keresse meg.

– Örülünk a lehetőségnek, és a körzetünkhöz tartozókat tájékoztatni fogjuk a jelentkezés menetéről, reméljük, minél több diáknak befér egy pár másodperces szuri a vakációjába, hogy ősszel előrébb lehessünk mindannyian – zárta gondolatait a doktor.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában