Nyíregyháza

2021.06.30. 20:00

Dalok csendültek fel a főigazgató emlékére

A megyei kórház néhai vezetője, dr. Adorján Gusztáv tiszteletére rendeztek hangversenyt hétfő este.

KM

Dr. Szondi Zita főigazgató emlékezett meg dr. Adorján Gusztávról

Fotó: Pusztai Sándor

Tavaly augusztusban szerepeltek utoljára közönség előtt a nyíregyházi Cantemus Kórusintézmény együttesei, hiszen azután a koronavírus-járvány újabb hulláma már nem engedte meg a hangversenyek megrendezését. A hosszú kényszerszünetet követően hétfő este ismét közönség előtt csendülhettek fel a szép dallamok. Az egészségügyi veszélyhelyzet miatt most még csak azok vehettek részt a koncerten, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeztek.

Adakozás július 10-ig

A XIII. Cantemus Fesztivál és Mesterkurzus keretében a Kodály Zoltán Általános Iskola dísztermében megrendezett jótékonysági hangversenyen dr. Adorján Gusztáv kórház­igazgatóra emlékeztek, akit tavaly ősszel megtámadott a gyilkos kór, s a szervezete nem tudta legyőzni a betegséget.

A jótékonykodás már június 20-án megkezdődött, s a segíteni szándékozók július 10-ig még adakozhatnak a Cantemus kórus internetes oldalán. A szervezők a bevételt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Covid-osztályának és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházakért Közhasznú Alapítványnak ajánlják fel. A koncerten a Pro Musica Leánykar, a Cantemus Gyermekkar két végzős, nyolcadikos osztálya és a Cantemus Vegyeskar lépett fel Szabó Dénes Kossuth-díjas és Szabó Soma Liszt-díjas karnagyok vezetésével. Orgonán közreműködött Sárosi Dániel és Tóth Donát.

Büszke lenne a csapatra

Dr. Adorján Gusztáv főigazgató nagy rajongója volt a Cantemus Kórusintézmény együtteseinek, szinte minden nyíregyházi hangversenyen részt vett, több hónappal az elvesztése után is feldolgozhatatlan érzés mind a nézőknek, mind az énekkarok tagjainak, hogy már nincs közöttük. Az első zenei összeállítás után dr. Szondi Zita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója, a hangverseny társszervezője mondott emlékezőbeszédet.

– Nehéz megszólalni a gyönyörű művek után. Köszönöm, hogy a kóruscsalád Szabó Dénes karnagy vezetésével lehetőséget teremtett arra, hogy dr. Adorján Gusztáv főigazgatóra emlékezhessünk. Valamennyiünk számára nehéz időszakot jelentett a pandémia, megfeszített munkát végeztek az egészségügyben dolgozók, és sikerült legyőzni a vírust a kitartásnak, az elhivatottságnak köszönhetően – fogalmazott a főigazgató asszony. – Győztünk a csatában, de sajnos voltak veszteségeink is. Nagy fizikai teher volt rajtunk, most szükségünk van élményre, megnyugvásra.

– A terheket kipihenjük, de a veszteségeinket nehéz feldolgoznunk. Ha most itt volna velünk főigazgató úr, büszke lenne a csapatra, amelynek tagjai szívvel és lélekkel fáradhatatlanul dolgoztak valamennyiünk érdekében. Köszönöm, hogy eljöttek erre a koncertre, köszönöm, hogy adományokkal támogatják a Covid-osztályt és az alapítványt. Köszönöm a kórusintézménynek, hogy megszervezte ezt a hangversenyt.

– A főigazgató úr szerette Kérsemjént, ahol született, szerette Nyíregyházát, ahol kiteljesedett, szerette a kórházat, amit az utolsó percig a magáénak érzett. Az új tömbkórház átadásakor azt mondta, hogy történelmet írtunk. A történelem írását kötelességünk folytatni, s kötelességünk az ő munkájának a folytatása is. Emlékezzünk a főigazgató úrra, aki lélekben itt van velünk, s itt van a szívünkben is...

A hangverseny végén Szabó Dénes, a Nyíregyházi Cantemus Kórus igazgató-karnagya is vallott érzéseiről és gondolatairól. Hangsúlyozta, hogy három pillérre épült a hétfő esti hangverseny. Bár tulajdonképpen nem volt évad, mégis szerettek volna egy évadzáró hangversenyt, ami jelzi a visszatérést a valóságos és normális világba. Bár a koncerten alapvetően az emlékezés kapta a főszerepet, de a fiatalok szerepeltetése azt jelképezi, hogy övék a jövő, vagyis az első pillért a remény, a bizakodás jelentette.

Szavak helyett zene

A koncert második pillére a jótékonykodás volt. A karnagy személyes élményeit felidézve szólt arról, hogy a kórház dolgozói milyen áldozatos és megfeszített munkát végeztek, amikor tavaly ősszel több héten keresztül bent feküdt koronavírusos betegként. Most eljött az idő, hogy megköszönjék az erőfeszítést, az adományokkal pedig jobbá tegyék a Covid-osztály és a kórház életét, működését.

– A harmadik pillér pedig Guszti – jelentette ki meg-megakadozott, elérzékenyült hangon Szabó Dénes. Sok mindent szeretett volna mondani az orvosról, a barátról, az emberről, de a meghatottság miatt nem volt képes gondolatait szavakba önteni, ezért a zenét hívta segítségül. S a koncert zárásaként a főigazgató úrhoz szóló utolsó imaként és fohászként felcsendült Kodály Zoltán 150. genfi zsoltára és az Esti dal...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában