Nyíregyháza

2021.06.01. 16:43

Felerősödött a szociális munka szerepe

A szociális munka aktuális problémáiról, kérdéseiről számoltak be a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán.

MW, KM

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Kutatás-képzés-praxis a szociális munkában címmel nemzetközi tudományos, online konferenciát rendezett csütörtökön a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Tudományos Bizottságának Szociális Munka Albizottsága a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karával és a Magyarországi Szociális Szakemberek Képzéséért Egyesülettel közösen. Az rendezvényen öt szekcióban csaknem harminc szakmai munkát mutattak be.

– A járványhelyzetben a szociális munkások egyik legfontosabb feladata az volt, hogy a minél szélesebb körben tudjanak kommunikálni. A koronavírus-járvány megfosztott bennünket a személyes kontaktusoktól, de ebben a rendkívüli helyzetben a szociális munkát végzőknek gondolniuk kellett arra is, hogy ez a veszteség azokat is érte, akik egyébként senkitől nem kapnak segítséget a hétköznapokban.

– Az elmúlt időszakban sok hír jelent meg arról, milyen elesettekké válhattak az emberek a járvány miatt, de kevés figyelmet kaptak azok, akik már egyébként is elesettek voltak. Mindez a jövőben a szociális szférában dolgozókat korábban sosem tapasztalt problémák elé állíthatja. A járványhelyzetben felerősödött a szociális munkások szerepe – mondta dr. Móré Mariann, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának dékánja a virtuális konferencia megnyitóján.

Tudásháromszög

– A bizottságnak célja volt kiadni egy szociális munka kutatásával foglalkozó tanulmányt – erről már dr. Fábián Gergely, az MTA Szociális Munka Albizottságának elnöke beszélt a virtuális találkozón.

Mint mondta, nagy mennyiségű anyag gyűlt össze, így egy kötet a szociális munkával kapcsolatos módszertani, elméleti típusú írásokat tartalmazza, egy másik pedig a magyar szociális munka problématerületein végzett kutatások eredményét mutatja be.

Rusinné dr. Fedor Anita, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karának általános és tudományos dékánhelyettese bemutatta A tudásháromszög szolgálatában. Előítéletesség nélkül – szakmai tisztességgel című nemzetközi tanulmánykötetet, mely 22 tudományos munkát tartalmaz 24 olyan szerzőtől, akik mindannyian kötődnek az Egészségügyi Karhoz.

Multidiszciplináris kötet

– Többek között az egészségmagatartással, a személyiségfejlesztéssel, a nyíregyházi életkörülményekkel, a szociális munkás képzéssel, annak gyakorlatával, a nők gyermekszülés utáni munkaerőpiaci visszatérésével, valamint történeti áttekintéssel, a szakmai tapasztalatok összegzésével is foglalkozik a kötet, mely az adott tematikához kapcsolódóan aktuálisan igyekszik feldolgozni a szociális problémákat. Multidiszciplináris kötetről van szó, amiben a szakma legszélesebb, legszínesebb fókuszpontjai, világos problémafelvetések, feltárások is megtalálhatóak – fogalmazott az Egészségügyi Kar dékánhelyettese.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában