környezet

2021.06.02. 08:41

Felszámolták a lerakókat Záhonyban

A diákok is segítettek a hulladékok összegyűjtésében.

KM

Senki sem szereti, ha a lakókörnyezete szemetes, ha hulladékok „díszítik” a közterületeket. Az pedig különösen szúrja a szemet, ha néhányan úgy gondolják, az elhagyatottabb területeket ki lehet nevezni szemétlerakónak.

Háromszáznyolcvan köbméter

A záhonyiak sem gondolkodnak erről másként, ezért a város önkormányzata egy illegális szemétlerakót számolt fel a közelmúltban, amire közel 11 millió forintot fordítottak.

Helmeczi Lászlótól, Záhony polgármesterétől megtudtuk, a takarítás során 300 köbméter vegyes és 80 köbméter zöldhulladék összegyűjtését és elszállítását szervezték meg. Ezenfelül még mintegy 5 köbméternyi egyéb kezelést igénylő hulladékot gyűjtöttek össze és szállítottak el a kisvárdai hulladéklerakó telepre.

– A terület megtisztítása során 300 köbméternyi beton- és egyéb építési-bontási hulladékot gyűjtöttünk össze, amit saját rakodógéppel, de külső szolgáltató cég szállító járművével szállítottunk el, majd ezt össze is törtük – mondta el Helmeczi László.

– A program keretében infravetővel ellátott, nagy felbontású kamerákból álló térfigyelőrendszert is telepítettünk, ami a hulladékoktól megtisztított területet hat irányból ellenőrzi, és akadályozza meg az illegális hulladéklerakók ismételt kialakulását.

Diákok is segítettek

A polgármester hozzátette, örömmel vették a Kisvárdai SZC Kandó Kálmán Technikum és Dr. Béres József Kollégium diákjainak segítségét, akik hozzájárultak a szétszóródott, gyakran növényzettel erősen benőtt hulladékok összegyűjtéséhez.

Jelenleg az érintett területen 150 méter hosszúságban kerítés készül, ami egyidejűleg biztosítja az ingatlan védelmét és megakadályozza az illegális hulladéklerakók kialakulását.

– A terület megtisztítása még tart, az önkormányzat saját gépeivel végzi az ingatlan terepegyengetését. A terület folyamatos karbantartása további feladatot jelent, melyhez elengedhetetlen, hogy az ingatlanon újabb illegális hulladéklerakók ne alakuljanak ki. Reméljük, hogy ezzel a nagyszabású területrendezési akcióval a megtisztított ingatlan környezetében lakók egy élhetőbb, rendezett településképet mutató területtel gazdagodtak.

– Mindannyiunk közös érdeke, hogy egy hulladékoktól mentes, tiszta környezetet tartsunk magunk körül. Bízunk abban, hogy ennek a megvalósításához a lakosság is környezettudatosabban viselkedik – mutatott rá a záhonyi városvezető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában