Nyíregyháza

2021.06.18. 09:58

Finn mintára ajándékoznak

Az ország legnagyobb online közössége ajándékkal érkezett.

KO

Minden csupa babakelengye-márkákkal és -logókkal volt tele csütörtök délelőtt Nyíregyházán a városházán; a megyeszékhelyre érkezett a Minden gyermek egyenlő elnevezésű program, amit egy fővárosi civil szervezet, a babamamatudakozo.hu jegyez. A portál munkatársai nem jöttek üres kézzel a szabolcsi megyeszékhelyre, az anyákat és gyermekeiket három nagy dobozzal várták, mindegyikbe 22 darab értékes, minőségi terméket csomagoltak be, de ami a legfontosabb, jó szívvel adták át. Az országosan is egyedülállónak számító program egy nagyon is élő, sok-sok édesanyát érintő problémára irányította rá a figyelmet, mégpedig arra, milyen nehézségekkel küzdenek azok az anyukák, akik apa nélkül nevelik fel gyermekeiket.

A biztonság nekik is jár

– Magyarországon jelenleg minden tizedik újszülött megy haza a kórházból úgy, hogy nem várja otthon apuka. Szeretnénk ezeket az édesanyákat bátorítani, hogy merjenek segítséget kérni, mert nem szégyen egyedül nevelni gyerekeket, legyenek büszkék magukra, hogy helytállnak ebben az embert próbáló időszakban – mondta el Huber Katalin, a felajánló, a babás-mamás online oldal tulajdonosa. Elárulta azt is, ő is hasonló cipőben járt, három gyerekkel maradt magára, s még a nagyszülők segítségére sem számíthatott. Úgy gondolja, az első időszakban nem szabad magára hagyni a kismamákat, fontos, hogy legyenek körülötte olyan emberek, akikkel meg tudja osztani gondjait, ezért is hozta létre az internetes oldalt, amelyen keresztül szélesedik a támogatottak köre, egyre több a szponzorok száma és azoké az önkormányzatoké is, amik összehozzák őket, valamint a rászoruló családokat.

Magukra maradnak

– Az Anyák az Anyákért Alapítvánnyal közösen szerveztük meg az adománygyűjtésünket tavaly, összesen kétmillió forint értékben költhettünk kelengyecsomagokra, örömünkre szolgál, hogy Nyíregyházára is jutott az országos szinten összegyűjtött felajánlásokból – tette hozzá Huber Katalin, akitől megtudtuk, a programot finn mintára hozták létre. Elsőként a világon 85 évvel ezelőtt a finn kisbabák kaptak egy kartondobozt az államtól, a kelengyecsomag óriási segítség volt a két világháború között és utána, kifejezve ezzel is, hogy minden gyereknek egyenlő esélyt kell biztosítani élete kezdetén.

Rácz Veronika 5 hónapos babájával jött átvenni a meglepetés csomagot. A kicsin kívül egy 7 és egy 9 éves kislánya van. A gesztusértékű kelengye ajándéknak nagyon örült.

– Három gyermekkel a családok átmeneti otthonában élek, nem könnyű, a kicsi apja egyáltalán nem tartja velünk a kapcsolatot, a nagyobbaké igen, legalább ő segít rajtunk egy keveset – jegyezte meg a fiatalasszony. – Szerencsére napi megélhetési gondjaink nincsenek, lakhatási annál inkább, a távlati célom az, ha a babát bölcsődébe, majd óvodába tudom adni, hogy dolgozzak és albérletbe költözzünk – mondta az anyuka és megköszönte a figyelmességet. Az ajándék meglepetés volt, ő még nem tudta, hogy babaruhákat, takarót, cumisüveget, tisztálkodási szereket rejt a díszes doboz. KO


Szívügyüknek tekintik

Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere is megköszönte a szervezet figyelmességét. Hozzátette, amellett, hogy egy településen kiváló szociális hálózat működik, a civilekre is szükség van.

– Ez a szervezet is szívvel-lélekkel vállalja feladatait, nagy empátiával közeledik a rászoruló családokhoz, akik megnyílnak nekik és elmondják gondjukat-bajukat. Nyíregyházán az önkormányzat többféle támogatást nyújt a rászoruló családoknak, például a beteg gyermeket nevelőknek, de együttműködik az anya­óvóval és a védett otthonnal, amit az egyik legnagyobb karitatív szervezet, a Magyar Vöröskereszt működtet.

Borítókép: A családoknak Huber Katalin (balról a második) és Jászai Menyhért alpolgármester adta át a csomagokat | Fotó: Pusztai Sándor

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában