autótüzek

2021.06.15. 07:00

Füstölő motorháztető, lángoló autó

Akár egy utastérben felejtett alkoholos kézfertőtlenítő is okozhat gépjárműtüzet.

BM

Az elmúlt napokban több gépjárműtűz volt megyénkben, s az utóbbi időben gyakran szóltak arról a hírek, hogy lángoló autóhoz riasztották a tűzoltókat. Hogy mi lehet a tűz oka, hogyan előzhető meg, és mit tehetünk, ha mégis füst szivárog, láng csap fel a motor- vagy utastérben, arról Leskovics Zoltán tűzoltó alezredessel, tűzoltósági főfelügyelővel beszélgettünk.

Elektromos hiba áll az élen

– Kétségtelen, hogy a holly­woodi filmek leglátványosabb jelenete, amikor az ütközést követően szinte azonnal lángra lobban az autó, azonban a valóságban elvétve áll ez a háttérben – cáfolt meg azonnal egy téves feltevést az alezredes, aki elmondta, tavaly a megyében 39 esetben vonultak gépjárműtűzhöz, ebből 26 volt személygépkocsi, az idén június 11-éig pedig már 27 ilyen riasztást kaptak, ebből 18 esetnél lángolt személyautó. A tűzvizsgálat azt állapította meg, hogy leg­gyakrabban elektromos meghibásodás áll a háttérben, vagy az üzemanyag-ellátó rendszer hibája – vezetékrepedés, illetve törés – miatt csaptak fel a lángok. Más is okozhat tüzet; nem a megyében, de történt olyan eset, amikor az ülésen hagyott alkoholos kézfertőtlenítő annyira átforrósodott, hogy meggyulladt, s egy felelőtlenül eldobott cigarettacsikk miatt is égett már ki teljesen gépkocsi.

– Az első és legfontosabb a megelőzés, ezért rendszeresen ellenőriztessük a járművünket, szüntessük meg az olajfolyást, az elektromos vezetékek cseréjét mindig bízzuk szakemberre, tankolás után a tanksapkát rögzítsük megfelelően. Ügyeljünk arra, hogy az utastér ne szemétlerakó legyen, takarítsuk és tartsuk tisztán – sorolta a teendőket Leskovics Zoltán, és hangsúlyozta: ha rendellenes hangváltozást hallunk a kocsi motor- vagy utasterében, gyanakodjunk, és nézzük meg, mi áll emögött. A motortérben szivároghat az üzemanyag, a sebességváltó, szervokormány, a lerakódott olaj-, benzin-, gázolajmaradványok tovább táplálják a tüzet.

Jogszabály ugyan nem írja elő, de javasolt egy tűzoltó készüléket tartani a járműben, aminek a pontos és megfelelő rögzítése – akár a csomagtartóba, akár az ülés alá tesszük – nagyon fontos.

– Ezek a kis méretű palackok csak a kezdődő tüzek megfékezésére, elfojtására alkalmasak. Minden esetben kérjék a tűzoltók segítségét – hangsúlyozta a tűzoltósági főfelügyelő, s elmondta: a gépkocsik motor- és utastere nagy mennyiségben tartalmaz éghető anyagokat, műanyagokat, textileket, festéket, valamint éghető folyadékot. Így ha egy autó meggyullad, szinte pillanatok alatt elboríthatják a lángok, a szétfolyó üzemanyag, olaj még tovább szítja a tüzet. A szintetikus anyagok égésekor pedig káros és mérgező gázok szabadulhatnak fel.

A motortérben az üzemanyag-ellátó rendszer hibájából keletkező tűz esetén hirtelen erős üzemanyagszag, majd a motortérből kiáramló füst a jellemző. Ha az utasfülkében égett szagot érzünk, és vékony füstcsík terjeng a műszerfal mögül, próbáljunk nyugodtak maradni, álljunk meg, vegyük le a gyújtást, és a gyújtáskapcsolóból vegyük ki a slusszkulcsot.

Áramtalanítani kell

– A gyújtás levételével, majd az akkumulátor lekapcsolásával áramtalanítjuk autónk elektromos rendszerét, így megszűnhet a zárlatos vezeték túlmelegedése. Nem véletlen, hogy a tűzoltók is azonnal a járművek áramtalanítását végzik el – magyarázta a szakember, és kitért arra is, a motorháztetőt csak óvatosan, nagy körültekintéssel nyissuk ki.

– A keletkező tűz oxigénellátása a tető alatt megszoruló füst és egyéb égéstermékek miatt nem tökéletes, ezért kisebb a lánggal égés, de abban a pillanatban, ahogy felnyitjuk a tetőt, friss levegőt engedünk a tűzre, és így a lángok felcsapnak – figyelmeztet az alezredes. A motortérben keletkező tűz esetén csak akkor nyissuk fel a motorháztetőt, ha a kezünkben van egy kibiztosított, beüzemelt tűzoltó készülék, ám ebben az esetben is csak annyira nyissuk fel, hogy az oltóanyag biztosan bejusson. Vigyázzunk, mert a felforrósodott karosszériaelemek és a felcsapó tűz sérülést okozhat.

– Minden esetben legyen első helyen a személyi sérülés és az életveszély elkerülése, mert autót lehet vásárolni, de életet nem – nyomatékosította Leskovics Zoltán.

Borítókép: Szerdán Penészleken és Nagykállóban is lángoló autót oltottak a tűzoltók | Fotó: katasztrófavédelem

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában