Kemecse

2021.06.11. 17:30

Hadifogolytábor a kemecsei határban

Jól láthatók még az első világháborús hadifoglyok munkájának nyomai.

MML

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Három évvel ezelőtt, 2018-ban emlékezett meg hazánk arról, hogy száz évvel korábban befejeződött az I. világháború.

A centenáriumi évforduló ismét reflektorfénybe állította a háborús éveket, a helytörténészeknek köszönhetően újabb érdekességek és titkok derültek ki arról a korszakról, hiszen az első világháború idején hazánkba hozott antant – orosz, szerb, román, olasz – hadifoglyok, hősi halottak történetét, tragédiáit csak szűk szakmai körök ismerték, a múlt néhány fejezetét csak érintőlegesen dolgozták fel.

Csatornaásás és mezei munka

A Kemecsén élő Lucza János nyugalmazott iskolaigazgató, a város helytörténésze kutatásának köszönhetően kiderült, hogy Kemecse területén egykoron hadifogolytábor és -kórház is működött.

– Hazánkban az elmúlt évtizedekben erkölcsi kötelességgé, nemzeti kegyeletté nemesedett a két világháborúban hősi halált szenvedett magyar katonák sírjainak, emlékeinek felkutatása, ápolása, gondozása. Mivel még mindig keveset tudunk az 1914 és 1918 közötti nagy világégésről, kiemelkedő jelentőségű egy-egy helytörténeti kutatás, a részletek, események bemutatása, közzététele. Mindez egy korszak része, de túlmutat az adott hely történetén, egyetemes ismeretté válik.

Az igen gazdag történelmi múlttal rendelkező járási székhelyű Kemecsén is létesítettek az első világháború kezdetétől – 1914-től – hadifogolytábort és hadifogolykórházat.

– Erről már említést tett Krasznay Péter kemecsei járási főszolgabíró kétkötetes naplója (1830–1916) végén, és Kozma Sándor 1987-ben megjelent Kemecse című könyve is megbízható kiindulópontot jelentett a kutatás kiszélesítéséhez – tájékoztatta szerkesztőségünket Lucza János.

A kemecsei határban mutatja Lucza János a barakkok helyét, Haas Ignácz egykori birtokát | Fotó: városi könyvtár

– Kemecsén a hadifogolytábor barakkjai a mai Vasmegyeri út bal oldalán épültek, a faépítmények a Haas ­Ignácz birtokához tartozó részen voltak. A köznyelv 1945 után is még hosszú ideig „Baraki-tábla” néven jelölte ezt a területet.

– A Vasmegyeri út jobb oldalán jól láthatók még azok a mélyedések, ahonnan a hadifoglyok vezették le a vizet a Köpernek nevezett réten át árkokkal a Kukulló-rétre. Ezekkel a hadifoglyokkal ásatták az Ásvány és a Magarét vizeit levezető csatornákat is.

– A hadifoglyok 1915 júliusának végén, augusztusának elején a nyári aratásban is dolgoztak, de mindennemű mezei munkában ott találhattuk őket. Beosztották őket továbbá munkavégzésre olyan családokhoz is, ahonnan a családfőt, a család férfi tagjait bevonultatták. Élelmezést, szállást kaptak, a szállás legtöbbször az istálló dikója volt.

Szeptemberben konferencia

– Kemecse 1914 telére hadifogolykórházat is berendezett és fenntartott, 1914 karácsonyán már 33 sebesültet ápoltak. Az 1914-es első karácsony a szeretet és a gyász ünnepévé vált, ugyanis egy Filepics nevű, Torontál megyei szerb hadifogoly meghalt, ő volt az első hősi halott. Koporsóját élővirág-koszorúval díszítve kísérték ki a temetőbe, mindkét templom harangzúgása kíséretében – folytatta Lucza János.

– A másnapi karácsonyi megemlékezés, köszöntés kegyeletteljes volt.

A megmaradt 32 sebesültnek karácsonyfát állítottak, zseb­órát, készpénzt, kalácsot, gyümölcsöt, friss hurkát, kolbászt sütöttek ajándékba, melynek költségeit a járás községeinek elöljárósága aláírás útján gyűjtötte össze.

– Vitéz Ignácz református lelkész ünnepi beszéddel nyitotta és zárta a rendezvényt, melynek számos megható pillanata közül is kiemelkedett a következő: Egy korosabb erdélyi, Csík megyei népfelkelő felsóhajtott, akkor lenne igazán boldog, ha ezt a 4 kalácsot feleségének és 3 kiskorú gyermekének is elküldhetné. Dr. Polatsek Sándorné a címet feljegyezte és postán elküldte.

– A hadifogolytábor és a -kórház történetének feldolgozása még tart, reményeim szerint sok-sok adattal, eseménnyel fog még gazdagodni a gyűjtőmunka. Az érdeklődők mindezzel hamarosan bővebben is megismerkedhetnek, ugyanis Kemecse önkormányzata és a megyei honismereti egyesület a tavasszal elmaradt helytörténeti konferenciát szeptember végén rendezi meg, s a tanácskozás egyik kiemelt témája ez lesz – tette hozzá a helytörténész.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában