Nyíregyháza

2021.06.02. 09:37

Hadisírokat gondoztak a diákok Nyíregyházán

A munkálatok elvégzése után a fiatalok nemzeti színű szalaggal díszítették fel a sír­emlékeket a könnyebb azonosítás céljából.

KM

Fotó: Komiszár Dénes

Május utolsó vasárnapján, a hősök napján emlékeztünk mindazokra, akik életüket áldozták hazájukért, Magyarországért. Ezen a vasárnapon az emlékezés, a tisztelet, a kegyelet kapta a főszerepet.

Nemzeti színű szalaggal

A tisztelet jeleként a hősök napjára készülve a Bessenyei György Irodalmi és Közművelődési Társaság és a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium közös összefogásának eredményeként május 27-én a gimnázium hét diákja és egy tanára az egykori Evangélikus Főgimnázium és a Bessenyei Önképzőkör (később Bessenyei Kör, 1940-től pedig társaság) hősi halottai sírját tették rendbe. Ezek a hősök egykoron az iskola diákjai voltak, most a nyíregyházi Északi temetőben nyugszanak.

Köszönet a közreműködőknek

A hősök névsora, akiknek a sírját rendbe tették: Bessenyei György (1747–1811) testőr hadnagy, író, filozófus, a Nemzeti Sírkert része, vitéz Szitha Sándor (1897–1917) had­apród őrmester, hősi halott, Fehér Gábor (1893–1941) író, pedagógus, tartalékos hadnagy, hősi halott, Krúdy János (1888–1922) hadapród, hősi halott, Krúdy Gyula író öccse, dr. Krúdy László (1897–1934) tartalékos hadnagy, hősi halott, Krúdy Gyula író öccse, dr. Kovács László (1875–1916) ezredorvos, hősi halott és vitéz Kovács István (1891–1919) tüzér főhadnagy, városi nemzetőrparancsnok, a kommün vértanúja, Kovács László öccse, a Nemzeti ­Sírkert része. A múltat becsülő és tisztelő városlakók köszönik a közreműködők munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában