okoskenyér

2021.06.12. 15:13

Harmonikus, lágy ízek a kenyérversenyen

A zsűri már tudja, melyek a győztes termékek.

Km

Forrás: Pékszövetség

Okoskenyér, Tokaji Aranykenyér, Vásári Káposztás, édesburgonyás, köleses és mangalicazsírral készült kenyér – íme, néhány a Magyar Pékszövetség idei Szent István-napi Kenyérversenyére nevezett termékek közül.

Sajtónyilvános bírálat keretében kedden eldőlt, melyik lesz az idén az év kenyere, illetve az év innovatív kenyere. A szakmai zsűri tagjai az idén harmonikusabb, lágyabb ízekkel találkoztak, mint a tavalyi versenyen, ahol a fűszerek, gyógynövények domináltak az innovatív kategóriában, ezúttal a zöldségek, gyümölcsök, magvak használata s ezek párosítása volt domináns.

Többségében olyan termékek kerültek a bírák elé, amikkel inkább a gasztronómiai párosításokra, a fogyasztók szélesebb körének igényeire alapoztak a versenyzők.

Csicsóka és kukorica

A Szent István-napi kenyér esetében előírás volt, hogy kovászos technológiával, legalább kétféle liszt felhasználásával készüljön, döntő részben gabonaőrleményekből, magyar alapanyagok felhasználásával, adalékanyagok, célkeverékek nélkül, csak természetes alapanyagokból. A versenyzők itt a burgonyának, csicsókának, kukoricának adtak teret. Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke elmondta, a verseny jó alkalom arra, hogy a pékek megmutassák tudásukat, kreativitásukat, és egyben teszteljék új termékeiket. A végeredményre várniuk kell a versenyzőknek és a nagyközönségnek is, hiszen augusztusban jelentik be, melyik kenyér lett 2021-ben az év kenyere, illetve az év innovatív kenyere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában