Kelet-retró

2021.06.17. 16:00

Hová tűnt a nyírségi selyem?

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország 40 éve ezen a napon.

1981. június 17., szerda

Nyírségi selyem

Ázsiában négy és fél ezer, Európában mintegy hétszáz, hazánkban pedig pontosan háromszáz éves múltra tekint vissza a selyemhernyó-tenyésztés. Mint azt a nyíregyházi Kenéz Kálmán nyugalmazott selyemtermelési főfelügyelőtől megtudtuk, Magyarországon Széchenyi István közreműködése nyomán lendült fel a selyemhernyó-tenyésztés.

Az első világháború után óriásit zuhant a termelés, mindössze három üzem dolgozott tovább. A második világháborút követő évekre nemcsak az üzemek mentek tönkre, elavult a hernyótenyésztési módszer is. Jórészt a megszállott szakembereknek köszönhető az, hogy fokozatosan emelkedni kezdett a negyvenes évek végétől a selyemtermelésünk.

Jelentős szerepet vállalt ebben Szabolcs-Szatmár is, 1947-ben Nyíregyháza egy korszerű selyemtelep építésére 800 öles telket, eperfa-telepítésre pedig egy tízholdas területet biztosított a tenyésztőknek. Ekkor a nyíregyházi felügyelőség gubótermelése már meghaladta az 50 ezer kilót, amiből több mint százezer méter selyemszövetet állíthattak elő. Nyíregyházán a telepet létrehozták, elültették a fákat is, de ekkor eléggé szerencsétlenül átszervezték a selyemtermelők munkáját, s a termelés fokozatosan csökkent.

Az ültetvények tönkrementek, s 1969-ben végleg megszűnt vidékünkön ez a tevékenység. Kár érte: szerte a világon növekszik az igény a természetes eredetű anyagok iránt, s a selyem is mindig divat lesz, akárcsak a gyapjú.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában