Nyíregyháza

2021.06.28. 19:23

Humánusan és emberséggel – Vöröskeresztes tevékenységért kaptak elismerést

Díjazottaknak, munkatársaknak, önkénteseknek szólt a taps a Szindbád rendezvénytermében.

Fotó: Dodó Ferenc

– Az én életfelfogásomban nagyon fontos a feltétel nélküli segítőkészség, az emberiesség, a humanizmus. A mindennapjaimat is ezek szerint élem, a Vöröskereszttel pedig 11 éves koromban, az akkori osztályfőnököm, Ács Gáborné ismertetett meg, amikor elsősegélynyújtó-versenyre invitált – emlékezett vissza a kezdetekre lapunknak Mikó Sándorné, a Mátészalkai Szakképzési Centrum Budai Nagy Antal Technikum és Szakgimnázium pedagógusa, aki hétfőn a Vöröskeresztes tevékenységért kitüntetés gyémánt fokozatát vehette át a megyei szervezet ünnepségén.

– Később a nagykállói Korányi-gimnáziumban, majd a Debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen is végeztem vöröskeresztes munkát, elsősegély-nyújtásban, véradásban és véradásszervezésben is részt vettem, s amikor 1984-ban kémia-biológia szakos középiskolai tanárként a Budaiban kezdtem tanítani, már a második évtől vöröskeresztes feladatokra kértem fel a gyerekeket – mondta a tanárnő arról, hogyan folytatta a munkájában azt, amivel gyermekként elköteleződött. A diákok pedig lelkesek és tehetségesek, a számos országos versenyen elért siker is ezt bizonyítja, ahogy az sem véletlen, hogy sokan választottak olyan pályát, ahol a humanitárius szervezet alapelveit továbbvihetik. A tanárnő a pandémia alatt Kék percek elnevezéssel anonim lelkisegély szolgálatot indított, s bebizonyosodott, rengeteg diáknak volt szüksége segítségre a járványidőszakban. Többek között ezért kapta meg az egyik legmagasabb, önkéntesnek adható kitüntetést.

– Nagyon meglepett az elismerés, s hihetetlenül jó érzés. Nem tekintem a munka lezárásának ezt a gyönyörű díjat, továbbra is, amíg erőm engedi és a családom mellettem áll, szeretném támogatni és segíteni a Vöröskeresztet, s bízom benne, az unokáim is követnek majd ezen a területen – mondta Ilike, és rajta kívül még 40-en, a 2020-as, valamint a 2021-es év díjazottjainak, munkatársaknak, önkénteseknek szólt a taps a Szindbád rendezvénytermében.

Szívvel és lélekkel

Pénteken, az országos ünnepségen főigazgatói dicséretben részesült Gurály Edina, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója, aki most is elmondta: ez a dicséret a munkatársaié, a megyei önkénteseké, akik a covid-járvány alatt példamutatóan helyet álltak.

– Minden megyei szervezet a helyi igényekre reagálva tette a dolgát – mondta, és felidézte: itt, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a határátkelőknél segítettek munkatársaik és önkénteseik, naponta jártak ki a határhoz, hogy ételt, ital osszanak.

– Az Országos Mentőszolgálat felkérésére diszpécser szolgálatot teljesítettünk. Egy hét alatt szerveztük meg és munkába álltunk, november 3-ától december 31-éig soha nem látott mennyiségű önkéntes – a kormányhivatali dolgozótól az iskolaigazgatóig – csatlakozott hozzánk. Kiosztottunk 20 millió forint értékű adományt, 2500 családnak segítettünk élelmiszer és tisztítószer csomagokkal, koordináltuk az önkéntesek munkáját, közfoglalkoztatásban maszkot varrtak az anyaotthonban élők, a családgondozók pedig együtt tanultak a gyerekekkel, bevásároltak. A véradásszervezők elhivatottságának köszönhetően a megyében nem volt vérhiány, eddig nem tapasztalt kihívásokkal szembesültek, de nem adták fel – sorolta az igazgató, és hozzátette: reagáltak minden megkeresésre, ami a védekezésben résztvevő hivatalos szervektől érkezett.

– Köszönöm az elkötelezett munkatársaimnak és csupaszív önkénteseinknek, hogy szívvel és lélekkel tették a dolgukat, ahogy szokták – mondta, majd hosszú taps volt a köszönet mindenkinek.

Az alapelvek nem változnak

Az ünnepségen és az azt megelőző tisztújító és országos küldöttválasztó közgyűlésen jelen volt Horváth Péter Zsolt, a Magyar Vöröskereszt megbízott főigazgató-helyettese, aki lapunknak elmondta: a legnagyobb és Magyarországon legrégebbi humanitárius segélyszervezet megalakulása óta eltelt 140 évben sok minden változott, de az alapelvek nem.

– Folyamatosan reagálnunk kell a társadalmi kihívásokra, humánusan, emberséggel a lehető legnagyobb támogatást megadni ott, ahol arra szükség van. Az adományozás, az elsősegélynyújtás, a véradásszervezés mellett nagyon sok olyan karitatív tevékenységet végzünk, ami sok esetben hiánypótló és szükséges. Száz évvel ezelőtt alakult meg a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt, a bázis óvodákban, iskolákban, vagy a közösségi szolgálatokban a szervezet munkájába önkéntesként bevont fiatalok jelentik a jövőt, vihetik tovább Vöröskereszt eszméit, s munkatársként vagy önkéntesként tovább segíthetik a rászorulókat, a bajba jutottakat, megőrizve az emberi méltóságot, erősítve az esélyegyenlőséget, az egyenlő hozzáférést.

KM


MAGYAR VÖRÖSKERESZT

SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI SZERVEZETE

VILÁGNAPI ÜNNEPSÉG

A 2020. év elismerései:

  • A „Vöröskeresztes Tevékenységért Kitüntetés” Gyémánt fokozat: Mikó Sándorné Nagykálló
  • A „Vöröskeresztes Tevékenységért Kitüntetés” Arany fokozat: Fehérné Pásztor Katalin Mátészalka
  • A „Vöröskeresztes Tevékenységért Kitüntetés” Ezüst fokozat: Hanusi Beáta Mátészalka
  • A „Vöröskeresztes Tevékenységért Kitüntetés” Ezüst fokozat: Szélesné Herman Ágnes Záhony
  • A „Vöröskeresztes Tevékenységért Kitüntetés” Bronz fokozat: Gáti Katalin Nyírcsászári
  • A „Vöröskeresztes Tevékenységért Kitüntetés” Bronz fokozat: Lőrinczi János Fehérgyarmat, Orosz Tímea Záhony
  • A Vöröskereszt érdekében kifejtett tevékenységéért a Magyar Vöröskereszt Elnöki Díszoklevél: Klicsu Ferenc Tuzsér, Nagyszekeres Község Önkormányzata, Nagyvarsányi Református Általános Iskola és Óvoda, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály, Balázsi Ildikó megyei vezető védőnő, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormány Hivatal Nyíregyházi Járási Hivatal Hatósági Főosztály Népegészségügyi Osztály, Dévaldné Türk Csilla járási vezető védőnő, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset- megelőzési Bizottság
  • Kiemelkedő Oktató-nevelő Tevékenységért Kitüntetés: Királyné Réthi Julianna Tiszadob
  • Ifjúsági Vöröskeresztes Tevékenységért Elismerő Oklevél: Fónagy Boglárka Záhony
  • Vöröskeresztes Tevékenységért Dicsérő Oklevél: MÁV Zrt Pályavasút Területi Igazgatóság Debrecen, Forgalmi Csomóponti Főnökség Záhony
  • Vöröskeresztes Szolgálatért Főigazgatói Dicséret: Csatlósné Rocska Marianna Nyíregyháza
  • Vöröskeresztes Szolgálatért Főigazgatói Dicséret: Papp Jánosné Nyíregyháza
  • A 2021. év elismerései

  • „Vöröskeresztes Tevékenységért Kitüntetés” Arany fokozat: Révész Viola
  • „Vöröskeresztes Tevékenységért Kitüntetés” Ezüst fokozat: Badics Ildikó Tiszavasvári, Nagyné Varga Krisztina Vásárosnamény
  • „Vöröskeresztes Tevékenységért Kitüntetés” Bronz fokozat: Kántor Tímea Vásárosnamény
  • A Vöröskereszt érdekében kifejtett tevékenységéért a Magyar Vöröskereszt Elnöki Díszoklevelét kapta: Danku István Záhony, Képes Géza Általános Iskola Mátészalka, Szabó Anikó Nyírbátor
  • Életmentő érdemérem elismerésben részesült: Tóthné Szikora Éva Nyíregyháza, Király Sándor Vásárosnamény
  • Év Médiatámogatója elismerésben részesült: Best FM Nyíregyháza
  • Az Év Önkéntese Elismerő Oklevél elismerésben részesül: Tancsik Róbert Tibor
  • Vöröskeresztes Tevékenységért Dicsérő oklevélben részesül: Katona Károlyné Kocsord
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában