Zajta, Szárazberek

2021.06.29. 14:43

Jó helyre került a kisbusz

A zajtai önkormányzat a régi járművét a szárazbereki egyesületnek adományozta.

MML

Bűcs Attila és Kosztya Zoltán Pál a felajánlott mikrobusszal

Fotó: Szárazbereki Hármashatár Egyesület

Hazánkban számos település választott olyan magyar testvértelepülést, ami az országhatáron túl található. A zajtai önkormányzat is vállalta jó pár évvel ezelőtt, hogy segít olyan községnek, amely a trianoni békediktátum következtében elszakadt Magyarországtól. Ez a település a Romániában található Lázári, aminek öt társközsége van: közülük különösen Szárazberekkel ápol jó kapcsolatot Zajta.

A közelségnek köszönhetően számos közös programot rendezett már az elmúlt években a két önkormányzat.

A jövőt is formálják

A napokban interjú jelent meg a romániai magyar nyelvű médiában Bűcs Attilával, a Szárazberki Hármashatár Egyesület elnökével, aki szólt a Zajtához fűződő kapcsolatukról is.

„A zajtaiakkal való kapcsolat az összetartozás érzését erősíti meg bennünk. Már rögtön első találkozásunk alkalmával közös nevezőn voltunk, értettük egymás gondolatait, nehéz helyzetekben és örömökben egyaránt számíthattunk egymásra. Egymás vallását és nemzeti gyökereit (magyar és sváb) tisztelve minden esztendőben együtt emlékezünk az összetartozás napján a szárazberki református templomban a trianoni gyászra, majd egy hónappal később a testvértelepülésünk ősi római katolikus templomában Zajta »hazatérésére«, és hogy mindezekre korona kerüljön, a nyár nem múlhat el anélkül, hogy a vallásszabadságot hirdető Bocskai István fejedelem előtt ne tisztelegjünk közösen. Ezek azok az alkalmak, amikor a szórakozás és az együttlét örömének a hátterében terveinket megbeszéljük, a jövőt formáljuk” – fogalmazott a szárazbereki civil szervezet elnöke. Bár a koronavírus-járvány miatt tavaly elmaradtak a közös rendezvények, s nem volt lehetőség személyes találkozásra, az egészségügyi veszélyhelyzet nem vetett árnyat a kapcsolatokra – sőt, még szorosabb lett egy kormányzati döntésnek köszönhetően.

Látogatás az elmúlt szombaton

A magyar kormány ugyanis meghirdetett egy pályázatot az önkormányzatoknak kisbusz beszerzésére azzal a feltétellel, hogy a pályázók a korábban vásárolt járművüket felajánlják egy külhoni nonprofit szervezetnek. Zajta önkormányzata Kosztya Zoltán Pál polgármesterrel az élen egyöntetűen Szárazbereket jelölte meg kedvezményezettnek a pályázatában. Több mint egyévnyi szervezés után az idén június 5-én a Szárazberekre szervezett összetartozásnapi megemlékezésen adta át Zajta az alig 6 esztendős, kitűnő állapotban lévő Volkswagent a szárazbereki egyesületnek.

– Gyakran találkozunk az egyesület vezetőivel, olyan, mintha hazamennénk hozzájuk – mondta el érdeklődésünkre Kosztya Zoltán Pál polgármester. – Az elmúlt szombaton is átmentünk vendégségbe, hogy hazahozzuk a magyar rendszámot és néhány iratot. A román forgalmi rendszámok végén három betű található. Az egyesület az irántunk való tisztelet jeléül a ZAJ betűket kérte, utalva Zajta nevére. Jó helyre került a kisbusz, hiszen Szárazbereken működik tánccsoport, énekkar, futballcsapat, így a jármű nem fog magányosan árválkodni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában