ó, ió, ció, áció

2021.06.12. 15:30

Jöjjön végre tiszta erőből a nyár!

Amíg a felnőttek dolgoznak, hol legyenek a gyerekek?

MJ, VNA, CSA

20210611 Nyíregyháza fotó: Sipeki Péter SP Kelet-Magyarország Az utolsó tanítási napra a tanulók felírják a „Vakáció” szót a táblára.

Fotó: Sipeki Péter

Ahogy a diákoknak és a pedagógusoknak, úgy a szülőknek sem volt könnyű ez a tanév. A járványügyi intézkedések, a digitális oktatás és a home office közötti egyensúlyozás még az acélidegzetű anyukákat és apukákat is komolyan próbára tette. És még csak most jön a neheze, hiszen sok család kénytelen a nagyszülők, rokonok, barátok segítségét kérni, hogy amíg a felnőttek dolgoznak, a gyerekek ne maradjanak felügyelet nélkül.

A Várday Kata Református Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium például a szün­idő alatt számos programot és tábort szervez, ahová nem csak a saját diákjait, hanem minden érdeklődő gyereket vár. Például tenisztábort szerveznek július 5–9., július 12–16. és július 26–30. között, a napközis REFI Kalandtáborban találhatnak kellemes kikapcsolódást az iskolások, az eseményen a sporté és az ügyességi játékoké lesz a főszerep.

Ó, ió, ció, áció, káció… Nem is soroljuk tovább, hiszen ki ne ismerné a vicces kis sorolót, ami alighanem minden magyar iskola minden osztályának táblájára felkerül ilyenkor júniusban? A jövő hét közepétől hivatalosan is indul a nyári szünet, amit mindig nagyon vár ilyentájt már pedagógus és diák. Nekünk, a sajtó munkásainak ilyesmiben már nem lehet részünk, de nem szerettünk volna teljesen kimaradni a jóból, ezért körbenéztünk, hol és hogyan készülnek a szünidőre, és milyen programokat terveznek a nyárra.

Napközis és sporttábor

Séra Jánosné szerencsésnek vallja magát, mert amíg a másodikos ikrei nem jártak iskolába, otthon maradhatott velük anélkül, hogy szabadságot kellett volna kivennie.

– Úgy érzem, ez a tanév könnyebb volt, mint az előző, valószínűleg azért, mert már hozzászoktunk az online tanuláshoz, kialakult a rutin, ami a gördülékeny mindennapokhoz kell. A fiúknak június 15-én lesz az utolsó tanítási napjuk, aztán megkezdődik a nyári szünet. Természetesen már nagyon várják. Ami már biztos, hogy eltöltenek egy-egy turnust egy napközis és egy sporttáborban, és felváltva vigyázunk majd rájuk a férjemmel és a nagyszülőkkel. A tervek szerint sokat játszunk, biciklizünk, kirándulunk, majd, az idén elmarad az üdülés, hosszú hétvégés családi pihenéseket tervezünk inkább – árulta el Krisztina.

– Számunkra még nem értek véget a tanév feladatai, hiszen a jövő hét első felében három napon át még szóbeli érettségi vizsgák lesznek intézményünkben hittan és testnevelés tantárgyakból – mondta el lapunknak Pappné Molnár Erika, a Várday Kata Református Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium intézményvezetője. – Bár a vakáció alatt kiürül az iskola, pedagógusaink ebben az időszakban is sok időt fordítanak hivatásukra: a nyári szünet elején több turnusban továbbképzéseken vesznek részt.

A testnek és szellemnek

– A nyáron Erzsébet-táborokat is szervezünk, valamint iskolánk és kollégiumunk a Bringás Vándor Táborok egyik helyszíneként is szolgál. Az ország három különböző táj­egységén nyeregbe pattannak a kerékpározni szerető diákjaink – tette hozzá. – Nemcsak a testi, hanem a szellemi felfrissülést és élményeket is igyekszünk gyerekeinknek biztosítani, ezért augusztus 23–27. között „Búvárkodás a természettudományokban” címmel természettudományos tábort szervezünk a Nyíregyházi Egyetemmel közösen. A tematikus programok mellett kirándulásra, valamint kézműves- és drámapedagógiai foglalkozásokra invitáljuk a diákokat.

Nagyon várta már a vakációt Tóth Liliána és Tóth Barbara, pedig a fordítottja is igaz volt nemrég. Amikor a pandémia miatt otthon kellett maradniuk, akkor arra vágytak, bárcsak mihamarabb láthatnák az osztálytársaikat. Egyébként a nyolcadikos ikerpár nem ugyanannak a sulinak a padjait koptatja, Lili a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskolában tanul, Barbi pedig a Móricz Petőfi Sándor Tagintézményében.

Vár a Balaton

– Most éppen a ballagásra készülünk, egyébként az utolsó napok már nem voltak különösebben tanulósak, mindenki érezte, hogy közeledik az év vége – mondták el.

– Bár minden hét ilyen laza lenne! – szúrta közbe nevetve Barbi, aki a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Wesselényi Miklós Technikum és Kollégiumban folytatja majd tanulmányait, mivelhogy fodrász szeretne lenni. S ha már tőle megtudtuk, Lilit is ki kellett faggatnunk: ő a szakácspályát választotta, éppen ezért ősztől őt a Sipkay Barna Technikum várja.

– Már láttuk belülről az iskolát, amikor alkalmasságira mentünk, és nagyon tetszett – tették hozzá kórusban. Persze minek is beszélni tanulásról most, mikor végre tombol a nyár.

– Én a Balatonhoz készülök a barátnőmmel és az ő szüleivel. Az időpontot ugyan még nem fixáltuk le, de nagyon izgatott vagyok – magyarázta Barbi. Lilit Szigligetre, táborozásra utaztatja az iskolája augusztusban, majd mindketten a „kétlaki” életet élő, hol itthon, hol pedig Németországban tartózkodó nagymamához készülnek, és természetesen Németország lesz az úti céljuk valamikor a nyár folyamán.

– Addig is, amíg el nem jön az utazás ideje, összejárunk a barátokkal, nagyokat fagyizunk, bicajozunk, és nézzük a jobbnál jobb filmeket, esetleg elmegyünk anyuval kisebb kirándulásokra – osztották meg lapunkkal a nyári programtervüket. Azt már az édesanyjuk súgta meg, hogy a telefontól időnként úgy kell majd elcsalogatni őket, a korai felkelés sem biztos, hogy menni fog, a lefekvésre késő esténként pedig aligha lesz könnyű rávenni őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában