Kánikula

2021.06.24. 17:30

Jólesik a felfrissülés a hőségben

Gergelyiugornyai szabadstrand – hirdeti ettől az évtől tábla is a kedvelt üdülőhelyen, hogy itt szabad a pancsolás, felfrissülés és pihenés.

BM, MI, JG

A Répási család Leveleken hűsöl

Fotó: Dodó Ferenc

– Az önkormányzat mindent előkészített, hogy ideális, biztonságos körülmények között, jó és komfortos feltételek mellett fogadhassuk a vendégeket, hiszen Tisza-parti településként nekünk a turizmus jelent kitörési pontot – mondta el lapunknak Filep Sándor, Vásárosnamény polgármestere, és örömmel tette hozzá, most a folyó is kegyes volt, visszahúzódott, s egyre többen érkeznek a vízpartra kikapcsolódni.

– Folyamatosan fejlesztjük a gergelyiugornyai Bereg Szíve Üdülőközpontunkat, elkészült a baba-mama szoba, ahol nyugodt helyen lehetőség van a gyermekek etetésére, szoptatására, tisztába tételére, a terület bekamerázása az itt pihenők biztonságát szolgálja, valamint öltözőket helyeztek ki. Jövőre elkészül az információs pont és a játszótér is. A vízimentők este 6 óráig vigyáznak a fürdőzőkre, s kiemelt figyelmet fordítanak a tiltott helyen úszkálókra, mert a Tisza nem játék. Hat óra után azonban csak saját felelősségre és akkor is csak a bójáig lehet bemenni a Tiszába – sorolta a városvezető, s jelezte: autóval behajtani az üdülőközpontig lehet, az idén parkolási díjat nem kell fizetni.

Megtudtuk, hogy saját forrásból az üdülőövezetben és a parkolókban eltávolították az élet- és balesetveszélyes fákat, amelyek visszapótlása is megtörténik majd. A városban gondnok irányításával egy közfoglalkoztatotti brigádnak csak az a feladata, hogy az üdülőövezetet rendben tartsa.

A hétvégén nyit az önkormányzat tulajdonában lévő, de bérbe adott Atlantika élményfürdő, míg a Szilva Termál- és Wellnessfürdő új kinti termálmedencével is várja a fürdőzni vágyókat, akik között egyre több a külföldi vendég, természetesen a beutazási és belépési feltételek szigorú betartása mellett.

– A célunk, hogy Gergelyiugornya családbarát Tisza-parttá, pihenőhellyé váljon, és a tervezett fejlesztéseink is ezt szolgálják az elkövetkezendő években – fogalmazott Filep Sándor: pályázati forrásból szeretnék kialakítani a parton a zuhanyzót, vizesblokkot, s amire nem kell várni, két öltözőt már használhatnak a vendégek.

A megszokottnál hamarabb

– Az idén Leveleken is hamarabb indult a strandszezon, a júniusi időjárás most nagyon kedvez a fürdőzőknek – erről már Nagy Viktor, Levelek alpolgármestere számolt be lapunknak. Hozzátette: a leveleki strandot többen keresik fel most, mint az elmúlt években, ami egyrészt a kánikulának, másrészt annak köszönhető, hogy a szabadstrandokon nem kell védettségi igazolványt felmutatni.

– A nagy melegben nem árt az óvatosság, de mi nagyon szerencsések vagyunk, hiszen rengeteg fa van a területen. A vendégeknek nagyon vonzó, hogy nem kell folyamatosan a tűző napon tartózkodniuk, és két csobbanás között van hová behúzódni. Több vizes­blokkunk és ivókutunk is van, ami az óriási hőségben nagyon fontos – hangsúlyozta Nagy Viktor, akitől azt is megtudtuk, kiemelten figyelnek a fürdőzők biztonságára.

– A vízimentőink folyamatosan ügyelnek a pihenőkre, forgalomtól, vendégszámtól függően egy, de akár három kolléga is szolgálatban lehet. Az úszóterületet bójasor választja el a tó többi részétől, és a vízmélységet is táblák jelzik az emberek biztonságának érdekében – hívta fel a figyelmet az alpolgármester, majd kiemelte: a partszakasz több mint 300 méter hosszú, ezáltal sokan, biztonságosan fürdőzhetnek.

– Egyre több a látogató, általában csütörtökön már megugrik a vendégek száma, a legerősebb nap pedig egyértelműen a vasárnap. Évek óta nem volt ilyen jó idő júniusban, ami kedvez a szabad vízi strandoknak, és biztos vagyok benne, ha ilyen marad az időjárás, a levelekihez hasonló szabadstrandok sokkal látogatottabbak lesznek, mint az előző években voltak. A Leveleki-víztározó vize mindig kiváló minősítést kap, így minden adott a kellemes kikapcsolódáshoz – tette hozzá Nagy Viktor.

Pénteken nyitnak

Tivadaron tulajdonképpen minden adott a strandnyitáshoz.

– A kánikula mindenképpen indokolná a strandszezon kezdetét nálunk is – tudtuk meg Danó Sándortól, Tivadar polgármesterétől. – A Tisza vizének hőmérséklete is kellemes. A napokban azonban elért minket egy kisebb árhullám, emiatt a strandolásra alkalmas homokpad csak most kezd előtűnni újból. Miután csapadék nem várható, ezért úgy döntöttünk, pénteken megnyitjuk a partszakaszt a fürdőzni vágyók előtt, onnantól mindennap 11 és 19 óra között lesz nyitva a strand – mondta a polgármester.

Danó Sándor kérdésünkre elárulta, a tivadari strand látogatása ingyenes, a nyilvános illemhely használatáért azonban fizetni kell.

BM, MI, JG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában