megyei közgyűlés

2021.06.28. 15:42

Kezelhető hét évre számítanak

Hosszú kihagyás után a képviselők megszavazták megyénk Integrált Területi Programját.

Fotó: Sipeki Péter

Hosszú kihagyás után ülésezett ismét hétfőn a megyei közgyűlés, hiszen tavaly októberben találkozhattak utoljára ebben a formában a megyei képviselők, frakcióvezetők, polgármesterek. Igaz – ahogy azt Seszták Oszkár elnök is kiemelte – egyeztetés folyamatosan volt, és ha elnöki hatáskörben kellett dönteni, arról is mindig időben tájékoztatták az érintetteket.

Klimatizált teremben

A hosszú kihagyás mostanra egyébként új változásokat is hozott, hiszen immár légkondicionáló temperálja a megyeháza dísztermének levegőjét, és új, a korábbiaknál lényegesen kényelmesebb székeken foglalhatnak helyet a közgyűlések, vagy egyéb rendezvények résztvevői.

Ezúttal ugyan sok javaslat nem került a júniusi ülés napirendjébe, mégis akadt közöttük kiemelkedően fontos. Tizenhét igen szavazattal és 3 tartózkodás mellett mindjárt az elején megszavazták az új, 2021-2027-es fejlesztési ciklushoz tartozó megyei tervezési feladatok végrehajtását, ezen belül a megye előzetes Integrált Területi Programját (ITP), annak is a kormány által módosításokkal jóváhagyott 1.0-ás verzióját. Ahogy azt Lipők Sándor frakcióvezető kiemelte, mindezt elsőként tették az országban a megyék között.

Az ITP közvetlenül a Megyei Területfejlesztési Programban megfogalmazott stratégiai célokat támogatja, egyben a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) tervezett intézkedéseinek is irányt szab.

Adorján Béla jobbikos képviselő a napirend vitájában nem tartotta a 150 milliárd forintos uniós fejlesztési keretösszeget túl nagynak, és afelől érdeklődött, van-e remény a kiegészítésre. A környezetgazdálkodás kapcsán felvetette, hogy jut-e elegendő pénz a szennyvíztisztító hálózatok felújítására, valamint a hiányzó létesítmények pótlására. Nehezményezte továbbá, hogy a napelemparkok miért zöldmezős beruházásban valósulnak meg, nem pedig barnamezősben, illetve túlzónak találta az erdőtelepítések mértékét a termőterületek rovására.

Jól jön minden TOP-os forint

Veres János ( MSZP) a keretösszeg nagyságáról képviselőtársához hasonlóan vélekedett. Mint kifejtette, még ebből a 150 milliárdból is 50 milliárd a megyeszékhelyé, amely korábban nem volt célterülete a TOP-nak, így nem marad több 100 milliárdnál, amely csupán 11 százalékkal nagyobb az előző fejlesztési ciklus 98 milliárdos keretösszegénél, és így nem inflációkövető. Felvetette, hogy a revitalizációs vízügyi programokat külön forrásból kellene megvalósítani, majd az idősgondozás szinte minden települést érintő gondjára irányította a figyelmet.

Kósa Tímea a Pályázati és Projekt Osztály osztályvezetője szakmai válaszában rámutatott, hogy szennyvíz- és csapadékvíz kezelésre, illetve hasonló vízügyi fejlesztésekre 7,3 milliárd forint értékben különítettek el forrást, és klímavédelem címen fotovoltaikus eszközök is felújíthatók és bővíthetők, de mindez barnamezős formában a TOP-ban nem értelmezhető. Egyelőre az operatív program a bentlakásos idősotthonok létesítését se támogatja, de ez még változhat is.

Seszták Oszkár elnök a kérdések politikai természetére reagálva fogalmazta meg véleményét. A keretösszeggel kapcsolatban elmondta: tudomásul kell venni, hogy annyival kell gazdálkodniuk, amennyi az ország rendelkezésére áll, és ez – amikor más tagállamoknak is kevesebb jut –, még mindig nem csekély összeg. – Szerencsére a TOP meg tudta őrizni a pozícióját, és némiképp növelni is tudta az erejét. Ezen felül viszont más fejlesztési források is érkeznek a megyébe, és ha azokat is hozzászámoljuk, bizonyosan 400 milliárd fölötti összeghez juthat Szabolcs-Szatmár-Bereg.

Lipők Sándor fideszes frakcióvezető új információval is gazdagította az ülést, elmondva, hogy az ITP pályázatai esetében pontozási rendszer lesz, ami a közgyűlési tagok is megismerhetnek, így racionálisabbá és elfogadhatóbbá válik a döntési mechanizmus.

Zárásképpen elhangzott, hogy a következő közgyűlést szeptemberben tartják, ahogy a hónap elején az elmaradt megyenapot is megrendezik. Végezetül a közgyűlés elnöke arra bátorította képviselőtársait, hogy a környezetükben tudatosítsák a koronavírus elleni védőoltás fontosságát, mert az oltás közösségi és egyéni felelősség is egyben.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában