Elismerés

2021.06.25. 15:14

Küldetésük életet is adni

Hatodszor ismerték el a Jósa András Oktatókórház donációs munkáját.

Fotó: Dodó Ferenc

– Nagyon nagy elismerés ez a kórháznak és elsősorban az intenzív osztályon dolgozóknak. Növeli ennek a díjnak az értékét, hogy a Covid-járvány idején sikerült a donációk számát emelni, az egy évvel korábbihoz képest – mondta pénteken az Aneszteziológia és Intenzív Terápiás Osztály (AITO) reggeli értekezletének elején dr. Szondi Zita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója, amikor átadta az Országos Vérellátó Szolgálat alapította „Életet adományozó kórház”–díjat, amit a Magyar Kórházszövetség 33. Kongresszusán kapott meg a Jósa András Oktatókórház.

Fotó: Dodó Ferenc

Új esély az életre

– Nagy büszkeség volt átvenni az oklevelet és érezhető volt a többi egészségügyi intézmény részéről is az elismerés, ami elsősorban ennek a csapatnak jár – nézett körül a teremben ülőkön a főigazgató, aki azoknak a hozzátartozóknak a nevében is köszönetet mondott a kollégáinak, akik a sikeres transzplantációnak köszönhetően minőségi életet élhetnek, ami a jövőjüket jelenti – fogalmazott dr. Szondi Zita, és hozzátette: emberfeletti teljesítményt nyújtottak az osztály munkatársai, minden nap minden percében helytálltak a koronavírus-elleni küzdelemben, az intenzív osztályon és a műtőkben is, miközben arra is figyeltek, hogy életeket menthessenek.

– Ez a közös sikerünk – mondta dr. Szűcs Attila, az AITO osztályvezető főorvosa, a megyei kórházak orvosigazgatója, s mint megtudtuk, ez már a hatodik elismerés, amit a donációs tevékenységéért kapott az osztály.

– Mindig büszke vagyok a csapatra, most azért vagyok nagyon-nagyon, mert nemcsak a legtöbb donációt végeztük el 2020-ban, hanem sikerült növelni a szervkivételek számát. A 10 donáció alatt 30 szervet tudtunk kivenni, s harminc beteg embernek adhattunk új esélyt az életre, a gyógyulásra.

A munkát a koronavírus is nehezítette, megtörtént, hogy a donor első tesztje negatív lett, majd a második teszt pozitivitást mutatott, így a szerv már nem volt átültethető.

– Ez szerves része a munkánknak, rutinná vált az elmúlt évtizedek alatt. Az új jogi környezetben 1995-ben végeztük az első donációt, mára az osztály minden dolgozójának – főorvostól a nővérig – egyfajta küldetése, ha van egy ilyen betegünk, akkor végig kell vinni az összetett folyamatot. A donáció nagyon szigorúan szabályozott eljárás, törvény írja le, hogy az agyhalál mikor és hogyan állapítható meg. Ettől eltérni nem lehet – nyomatékosította dr. Szűcs Attila. Négy óránként ugyanis újra ellenőrizni kell a paramétereket, 12 óráig tart a megfigyelési idő. Ezalatt értesítik a családot is, behívják őket és elmondják, milyen fontos a donáció, amivel a szerettük más – akár hat ember – életét mentheti meg.

Repülőn érkező orvosteam

Hazánkban minden agyhalott beteg – ennek tényét egy bizottság mondja ki – potenciális donor (csak gyermekek esetében kell a szülők beleegyezése), de rengeteg labor- és képalkotó vizsgálat, teszt után dől el, hogy mely szerv – szív, máj, vese, tüdő, hasnyálmirigy – kivehető és átültethető. Még az utolsó pillanatban, amikor már megkezdődik a szervek kivétele, is kiderülhet, hogy makroszkóposan mégsem használható fel.

A donorgondozás során a szervek működését mindvégig fenn kell tartani, ami precizitást, figyelmet és kiváló szakmai tudást igényel, hiszen ha a beteg meghal, nem lehet donor. Minden adatát elküldik a szervkoordinációs irodának, ott eldöntik, melyik szerv kivehető, egyeztetnek az Eurotransplanttal is, ha nincs olyan magyar beteg (recipiens), akinél beültethető a szerv, akkor a másik hét tagállamból az kaphatja meg, ahol a legnagyobb szükség van rá.

– Küldtünk szervet Németországba, Spanyolországba, Horvátországba, s kaptunk is – utal a nemzetközi együttműködés fontosságára a főorvos. Igen, mint a filmekben érkezett repülőn orvosteam Nyíregyházára az átültetendő szervért más országból, és a kivételt követően indultak is azonnal vissza, hogy időben – szív esetében ez a kivételtől számított 6 órát jelent – megtörténhessen a donorszerv beültetése – magyarázta dr. Szűcs Attila, és hozzátette: megkönnyebbülés, amikor a szerv már úton van a beteghez.

Több száz ember összehangolt munkája kell a sikeres szervátültetéshez, amiben az egyik legfontosabb az a munka, amit a nyíregyházi AITO is végez elhivatottan, elkötelezetten.

Fotó: Dodó Ferenc

BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában