Maradtak kérdőjelek

2021.06.09. 11:30

Különös sírjelre bukkantak Rohodon... Vajon hány megyei településen lehet még ilyen?

A hadisírgondozókat a példás társadalmi összefogás mellett a szerencse is segíti.

MJ

Forrás: honvédség

Amikor az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság hadisírgondozással foglalkozó katonái jelöletlen sírhely után kutatnak, egy izgalmas nyomozásban vehetnek részt. Persze tudják, hogy ennyi év távlatából – gondoljunk csak a két világháború vagy az 1848–49-es szabadságharc óta eltelt időkre – nem könnyű megmondani, hol fedezhetők még fel elfeledett sírok. Ha vannak is, ki tudja, milyen állapotban maradtak fenn?

Tényleg nincs sír Rohodon?

Ezért is adunk hírt szívesen minden sikeres feltárásról a megyében, ahogy azt a közelmúltban is tettük. Nemrég Kemecsére „vittük” olvasóinkat, akkor még nem is sejtettük, hogy a történetnek hamar folytatása lesz, amelyhez remélhetően lapunk is hozzájárult. Ezúttal Rohod a következő úti cél, ahol hősi sírokról évtizedek óta senki sem tudott.

– Minden évben munkatervet készítünk, településről településre járva a megyét – magyarázta Kertész József százados, a megyei hadisírgondozók vezetője.

– A kutatás a járványhelyzet miatt jórészt a levéltárakra korlátozódott, de ez nagyon hasznosnak bizonyult, hiszen az 1950-es években az akkori honvédelmi miniszter utasította a településvezetőket, hogy jelentsék, milyen katonák nyugszanak a helyi temetőkben, esetleg a közigazgatási területeken. Az érintett sírokat exhumálni kellett, majd a katonákat elhelyezték a köztemetőkben. Persze ez nem mindenhol történt meg. A megye összes településének levéltári anyagát felkutattuk, így mindig hiteles dokumentációk birtokában végezzük a munkánkat. Amikor valamilyen levéltári nyomra akadunk, értesítjük a polgármestereket, az egyházakat, az ottani helytörténészeket, és ezzel gyakorlatilag elkezdődik egy új kutatás.

Az exhumálás helyszíne

 

– Rohod azért különleges, mert ott évtizedeken át úgy tudták, hogy náluk nincsen semmiféle hősi sír. Mi egy korabeli jegyzői jelentésben mást találtunk: egy I. világháborús és három II. világháborús hős nyugszik ott. Emellett a német partner is jelezte, hogy az 1980-as években a Vöröskereszt segítségével egy német katona sírját próbálták a környéken felkutatni, ami sajnos nem vezetett eredményre. Információik alapján – a második világháborús német honfitársukat a külterületi vadászház közelében lőtték le – kísérletet tettünk a feltételezett temetési hely megtalálására. Megkerestük a jelenlegi vadásztársaság elnökét, és a segítségét kértük.

Egy erdészház közelében

Kiderült, hogy a vadászházat 15 éve lebontották, a terület ma magánkézben van. Arrafelé sokan tudtak egy fejlövéstől elesett katonáról, akit sátorlapba csavarva temettek el az erdészház főbejáratától 100 méterre. A sírt a vadászházban élők a 70-es évek közepéig gondozták. – Sikerült szerezni egy korabeli légi felvételt. Látszik rajta az erdészház, a közelében facsoporttal, de ma már mindennek nyoma sincs, így senki se tudta, honnan kellene a 100 métert leszámolni. Közben sikerült felkutatni Helmeczi Pált, aki vadőr volt egykor errefelé. Emlékezett rá, hogy egy tuskó állt a sír mellett. No, de melyik lehet az a mostani tuskók közül? Mindenesetre három feltételezett ásatási pontot is kijelöltünk, miután a tulajdonosok hozzájárultak a feltáráshoz – mondta el Kertész százados, aki gyakran rácsodálkozik, mennyire szerencsések, és már nem először. Talán az erős hitük vagy a különös megérzéseik teszik, de ezúttal is már az első feltételezett pontnál, 88 centiméterre a felszín alatt emberi maradványokra bukkantak.

– Az exhumálást végző német fél igazolta, amit sejteni lehetett, az általuk keresett német katonát találtuk meg. Részben a szóbeszéd is beigazolódott, hiszen sátorlapgombokat találtunk. Az elhunyt egyik keze a tarkója alatt pihent, ahogy mesélték. Egyedül a fejlövés nem stimmelt, helyette csontokba beágyazódott repeszdarabokra bukkantunk, amelyek gránáttól, lövedéktől is származhattak. Egy jelöletlen gyűrű is volt a sírban, amely nagy értéket jelenthetne az elhunyt hozzátartozóinak. Ahogy Kertész százados elmondta, a németországi VDK (Német Hadisírgondozó Népi Szövetség) adatbázisa alapján kísérletet tesznek a hozzátartozók felkutatására és a katonánál talált személyes tárgyak átadására. Terveiknek megfelelően a földi maradványokat idén ősszel katonai tisztelet­adással a budaörsi német–magyar katonai temetőben helyezik örök nyugalomra.

Maradtak kérdőjelek

– A helyiek Rohodon találtak egy ismeretlen sírjelet is, amelyről sokáig semmit sem tudtunk. Lucza János helytörténésztől és segítőjétől, Vitális Zsombortól nemrég kaptam egy részletes anyagot, amely szerint a demecseri temetőben is találhatók sírjelek, ezek szinte teljesen megegyeznek a rohodival. A helytörténészek szerint I. világháborús orosz, szerb, román, olasz és finn katonák nyugszanak a sírokban, összesen 36-an. Valószínűsíthető tehát, hogy ilyen típusú sírjelek elsősorban I. világháborús temetkezési helyeket jelölnek, de még az sem kizárt, hogy a II. világháború idején is használhatták.

– Valószínű, hogy a rohodi sírjel az egyik 1950-ben jelentett I. világháborús magyar katona nyughelye. Ez a jelentés három, magyar nemzetiségű hősi halottat említ, azonban pontos személyazonosságot nem közöl. A hadisir.hu adatbázisa két hősi halált halt katona temetkezési helyét adja meg Rohod vonatkozásában. Az egyik katona sírhelyét a településen élők segítségével sikerült megtalálnunk és nemzeti szalaggal megjelölnünk. A temető református részében szintén a nyomára bukkantunk egy feltételezett katonai temetési helynek, de még nem tisztázott, hogy a másik magyar katona temetési helyére akadtunk-e. Szintén további kutatást igényel, hogy a két katona egyáltalán azonos-e az 1950-es jelentésben szereplők valamelyikével – összegezte Kertész József százados a rájuk váró munkát.

Fotó: Honvédség

A hadisírgondozó katonák továbbra is arra kérik az olvasókat, amennyiben találkoztak településükön a cikkben említett sírjelekkel, esetleg információval rendelkeznek a rohodi katonasírokkal kapcsolatban, jelezzék a nyíregyházi 5. Hadkiegészítő és Toborzó Irodának a 06 42 501 030-as telefonszámon vagy a [email protected] e-mail-címen.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában