Lapidaris

2021.06.30. 14:00

Mesélő síremlékek... Íme a nyíregyházi és kisvárdai találmány, ami ámulatba ejtette avilágot!

A Lapidaris egy olyan virtuális hely, ahol az emlékeink soha nem fakulhatnak meg.

MJ

Forrás: Lapidaris

Kétségtelenül azok a világ leginnovatívabb termékei, találmányai, amelyek egyszerre szólnak a mához és a jövőhöz, ráadásul a tökéletesedés szándékával folyamatos fejlődésen, technológiai átalakuláson mennek át. Megítélésünk szerint ilyen a Lapidaris, amelynek fejlesztői képesek voltak már hároméves karrier­út után – ami alatt számos nemzetközi díjat is bezsebeltek – csaknem teljes egészében átalakítani találmányukat úgy, hogy még inkább felhasználóbarátabbá téve új, magasabb szintre emelték azt.

Évszázadokon át őrzött emlék

Talán még emlékeznek olvasóink arra a korábbi írásunkra, amelyben bemutattuk ezt a rendkívüli találmányt. Egy olyan, síremlékekre telepíthető számítástechnikai eszközről van szó – formáját tekintve leginkább egy dekoratív porcelánkorongra emlékeztet –, amely okostelefon segítségével és a benne elhelyezett azonosító eszköz révén azonnal „szóra bírható”. Az összekapcsolódott rendszerek egymással kommunikálva egy internetes weboldalra vezetnek, számos szöveges és képi információt – nekrológokat, életrajzot, fénykép- és videófelvételeket, kedves üzeneteket, családi és baráti levelezéseket – téve elérhetővé a sírbolt alatt nyugvóhoz vagy nyugvókhoz tartozóan, méghozzá biztonságosan.

A nyíregyházi Berencsi Máté és a Kisvárdán élő Simon András közös fejlesztése az elmúlt három év alatt ámulatba ejtette szinte az egész világot. Már akkor azzal zártuk írásunkat, hogy alighanem hallunk még felőlük, hiszen számos újításon törték és törik folyamatosan a fejüket. Magunk se gondoltuk, hogy ez az idő ilyen hamar eljön.

– Azon túl, hogy több új funkcióval elláttuk a könnyen szerkeszthető, bármikor átalakítható webes felületünket, és teljesen átírtuk, a legfontosabb, hogy az idők szavát megértve elsőként itthon, Magyarországon létrehoztunk egy új szolgáltatást. A rendszerünk bizonyos részét ingyenessé tettük a honfitársaink részére, így már bárki számára elérhető, aki szeretne a néhai hozzátartozójáról egy emlékoldalt készíteni, tartalommal megtöltve egy olyan információs felületet, amely a lehető legteljesebb képet képes adni az elhunytról – újságolta lapunknak Berencsi Máté, igazolva, hogy nem csak üzleti megfontolások vezették őket, a szolgáltatásuk emberi oldalát is mindig szem előtt tartották.

Több közösségi funkció

– Nyilván bizonyos limitációkat meghatároztunk, és a síremlékre helyezhető Lapidaris-kő sem jár ingyenesen hozzá, viszont a lehetőség immár adott: a rendszer kipróbálható. Azt természetesen a hozzátartozók döntik el, mi lehet nyilvános, és mi nem. A fejlesztés akár azzal is kezdődhet, hogy valaki elhelyez a felületen egy gyászhirdetést, ami később komoly emlékoldallá fejlődhet. A rendszert számos olyan közösségi funkcióval is felruháztuk, amit a széles körben használt közösségi platformoknál már eddig is megszokhattunk. Ettől persze még nem válik a Lapidaris új Facebookká, de egy fényképfelvétel mellé például kommenteket is ki lehet helyezni.

Új, innovatív elemként bevezettük, hogy minden emlékoldalhoz csatolható egy idővonal, amelyen bejelölhetők és tartalommal tölthetők meg az elhunyt életútjának legfontosabb mérföldkövei. Erre az idővonalra akár olyan barátok, ismerősök – például volt katonatársak vagy munkatársak – által féltve őrzött fényképek is felkerülhetnek, amelyekről még a szűk családnak sem volt tudomása, esetleg magát a feltöltőt sem ismerték, ismerhették korábban. A kívülről feltöltött képek azonnal nem válnak mindenki számára nyilvánossá, nem győzzük hangsúlyozni, hogy mindig a legközvetlenebb hozzátartozók dönthetnek arról, mi alkalmas arra, hogy az emlékoldal adatbázisában maradhasson – magyarázta Berencsi Máté.

Érdemes tehát ellátogatni a termék honlapjára (lapidaris.com), hiszen a teljes arculat kicserélődött, és több olyan rövidfilm is készült, amely a valamennyi újítást bemutatja az érdeklődőknek.

Kincsesbánya a jövőnek

– Továbbra is azt az irányt akartuk követni, hogy ne a gyászt erősítsük, hanem az emlékezésre helyezzük a hangsúlyt. Azt szeretnénk, ha ez a termék mindenkit hozzásegítene, hogy mindig jó érzéssel, pozitív töltettel gondolhasson szeretteire, és az emlékek ne fakulhassanak meg soha. Már most látjuk, milyen melegséggel tölti el a regisztráltjainkat, amikor valaki azt kéri, hogy gyújtsunk az elhunytért egy virtuális gyertyát. Mivel erről minden admin értesítést kap, felemelő tud lenni, hogy abban a pillanatban mindenki ugyanarra gondol. A találmány igazán majd akkor tölti be teljesen az általunk megálmodott célját, ha a jövő felnövekvő generációi is felismerik a Lapidaris valódi értékét, és igény támad bennük, hogy a nagypapa, a nagymama vagy a dédszülők után kutassanak. Mert egyszer mindenki eljut arra pontra, hogy tudni szeretné, kik voltak a felmenői, és itt egészen személyes információkhoz is hozzá lehet jutni – zártuk a beszélgetést.

Azt pedig már mi go­ndoltuk hozzá, hogy egyszer talán még a családfakutatók is valóságos kincsesbányára találnak ebben az adatbázisban.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában