Kelet-retró

2021.06.26. 08:00

Monodráma-ősbemutató a lebontásra ítélt Szamos-hídon

Város volt Tiszalök, sugárhajtással Nyíregyházára. Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

1971. június 26., szombat

Város volt Tiszalök

Két értékes pecsétnyomóval gyarapodott a nyíregyházi Jósa András Múzeum gazdag gyűjteménye. Az egyik Tiszalök város pecsétje, amely 1794-ben készült. A pecsétnyomónak helytörténeti jelentősége is van, mert eddig nem találták nyomát annak, hogy Tiszalök a XVIII. század végén város volt. A másik a fehérgyarmati csizmadia céh pecsétje, 1712-ben készült.

Itt folytatódik az Északi körút Nyíregyházán

1981. június 26., péntek

Monodráma-ősbemutató a lebontásra ítélt Szamos-hídon

Rendhagyó ősbemutatóra kerül sor megyénkben június 27-én, szombaton: Szendrő Iván Vérbíró című monodrámáját tekinthetik meg e napon az érdeklődők. Az előadásra a Csenger és Komlódtótfalu közötti, lebontásra ítélt Szamos-hídon kerül sor. A darab Haynauról, a „bresciai hiénáról” szól, a bemutató színhelye a közeli kisközségre, Nagygécre utal, ahol a negyvennyolcas szabadságharc egyik vérbe fojtójának birtoka, kastélya volt.

Nyugalmazott mozdony

Több százezer kilométer megtétele után végleg nyugalomba vonul e mozdony. A nyíregyházi vontatási főnökség dolgozói társadalmi munkában hozták helyre az öreg masinát, s mától kezdve a nyíregyházi vasútállomáson vehetik majd szemügyre az utazók.

1991. június 26., szerda

Sugárhajtással Nyíregyházára

A nyíregyházi repülőtér történetében első ízben landolt sugárhajtású utasszállító gép tegnap délelőtt. Az amerikai gyártmányú, Cessna Citation I típusú repülőgép a nagy utasgépekhez hasonló utazósebességgel és magasságban közlekedik, s belső terének kiképzésével a két pilóta és a hat utas maximális kényelmét szolgálja.

Rendszeres közlekedtetésére az üzemeltető osztrák légitaxi-társaság lát lehetőséget, mivel repülőterünk fogadási feltételeit igen jónak találták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában