Kelet-retró

2021.06.08. 16:00

Négylábú csirke Vásárosnaményban

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

1961. június 8., csütörtök

A gacsályi sajtgyár az egész Tiszántúlt ellátja trappistával

A Tejipari Vállalat gacsályi üzemében a napi két és fél ezer helyett nyolc és fél ezer liter tejből gyártanak trappista sajtot. Ezzel a mennyiséggel nem csak megyénkét, hanepi az egész Tiszántúlt ellátják a kitűnő minőségű sajttal.

A kis gacsályi üzem ezzel a termeléssel szép sajtgyártó üzemmé fejlődött. A tejkezelőkön kívül húsz ipari dolgozót foglalkoztat, akik naponta 12 ezer liter tejet dolgoznak fel. A sajton kívül alapanyagot készítenek belőle, s a mátészalkai üzem is innen szállít tejszínt a vajgyártáshoz.

A gacsályi üzem 1959-ben készült el önköltséges hitelből, s mindössze 3 ezer liter tej feldolgozásához épült. Azóta épületberuházás nélkül a feldolgozás így megemelkedett. Jó lenne azonban, ha lehetőség nyílna az üzem további fejlesztésére, mert különösen az érleléshez kevés a hely.

1971. június 8., csütörtök

Négylábú csirke Vásárosnaményban

Egy vásárosnaményi lakos kotlósa négylábú csirkét keltett. A csirke most egy hónapos és a legjobb egészségnek örvend.

A hátsó két lábát járás közben nem használja, hanem maga alá húzza. Normális ritmusban jár, futás közben kissé nagyobb a testmozgása, mint kétlábú társaié. Az első napokban a mamája és a testvérei, később pedig a nagyobb csirkék csodálkozó csipogással állták körül, de most már egészen megszokták a baromfiudvar lakói. A macska és a kutya különös tiszteletben tartja ezt a nem mindennapi, érdekes aprójószágot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában