Nyíregyháza

2021.06.04. 11:30

Ötven éve diplomás polgári pilóták

Adott volt a kiváló adottságú repülőtér és az elméleti képzést felsőfokon felvállaló Nyíregyházi Mezőgazdasági Technikum.

Pokoraczki András

1971. június 4., péntek 10 óra, a Mezőgazdasági Felsőfokú Technikum aulájában Magyarországon először ekkor avattak felsőfokú műszaki diplomával rendelkező polgári pilótákat.

„Végzett repülőgép-vezető hallgatók, diplomaosztáshoz sorakozó! Tisztelt Ünnepi Tanácsülés! Levendovics András évfolyamparancsnok jelentem, a Nyíregyházi Mezőgazdasági Felsőfokú Technikum gépészeti szak repülőgépvezető ágazatán végzett 21 fő pilóta felsőfokú végzettségét igazoló oklevelének átvételére felsorakozott. Egykori hallgatók, pilótanövendékek! Önök maradéktalanul teljesítették, amit 1968. szeptember 16-án tett esküjükben vállaltak. Alkalmassá váltak arra, hogy felsőfokú végzettségű gépészeti technikusként, növényvédelmi ismeretekkel felvértezett mezőgazdasági pilótákként szolgálják hazánk mezőgazdaságát. Most kézhez vett diplomájuk emlékeztesse Önöket arra, hogy egy ország boldogulásához járulhatnak hozzá, ha becsülettel, szorgalommal hasznosítják a három év alatt elsajátított tudást!”

Pilóták nélkül semmit sem ér

Ezek dr. Nagy Bálint mondatai voltak. A Földművelési Minisztérium Növényvédelmi Szolgálatának vezetőjeként pontosan tudta – a hallgatóság érezte – szavainak súlyát.

Korábban ő győzte meg az akkori döntéshozókat a légi növényvédelem nélkülözhetetlenségéről. Repülőgépek, helikopterek beszerzéséhez a pénz rendelkezésre állt, de pilóták nélkül mit sem ért volna. Sem a honvédség, sem a sportrepülés (MHSZ) nem vállalta fel – az ehhez nélkülözhetetlen – föld felett néhány méter magasságban is biztonságosan repülő pilóták képzését.

Dr. Nagy Bálint nem csak a napi feladatokat volt képes megoldani. Előrelátó, minden tekintetben megalapozott érveivel meghatározó módon járult hozzá, hogy a Gazdasági Bizottság példátlan döntést hozzon: vállalja fel a mezőgazdaságot irányító minisztérium a pilótaképzést.

Az idő sürgetett. Célratörő egyeztetések után megszületett a máig ható döntés: Nyíregyháza lesz a pilótaképzés színhelye. Adott volt a kiváló adottságú repülőtér és az elméleti képzést felsőfokon felvállaló Nyíregyházi Mezőgazdasági Technikum. A leendő pilóták gépészeti képzése kézenfekvő volt, de itt a kertészeti, növénytermesztési – ami kulcskérdés volt – tudományos megalapozottságú növényvédelmi ismeretek oktatási feltételei is adottak voltak.

Nemzetközi elismertség

Erre szolgált bizonyságul az 50 évvel ezelőtti diplomaosztó ünnepség.

Az eltelt öt évtized alatt ezek az elsőként végzett pilóták százezer számra menő felszállást hajtottak végre sok millió hektár mezőgazdasági terület fölött. Számukra természetes követelmény volt a ma sokat hangoztatott „életfogytig tanulás”. Pályájuk mentén előre haladva mérnöki, közgazdasági, informatikai ismeretekre tettek szert. Meghatározóivá váltak a hazai repülés fejlődésének, irányításának. A közforgalmú repülésben olyan nemzetközi elismertségre tettek szert, amire napjainkban alapozhatnak a világ sok-sok pontján szolgáló Nyíregyházán végzett pilóták.

Az egykori Felsőfokú Technikum ma már Nyíregyházi Egyetem. Az új intézménynév mögött ott rejlik ötven év tapasztalata, elhivatottsága.


Iskola a levegőben – a pilótajelölteknél jártak

„A mezőgazdasági szakemberképzéshez immár hozzátartozik a repülő­gép-ve­zetés tudományának elsajátítása is. Legalábbis Nyíregyházán, a Mezőgazdasági Felsőfokú Technikumban, ahol a leendő üzemmérnökök között 26 repülőgép-vezető tanuló is helyet foglal. De vajon nem luxus ez? Pilótákat, repülőgépeket a mezőgazdaságba? – tette fel a kérdést 1969. július 19-ei számában a Képes újság, a cikk írója arra a megállapításra jutott: semmiképpen sem az. „A repülőgépről végzett mezőgazdasági munkák iránti igénynek jelenleg mindössze csupán a 30 százalékát tudjuk kielégíteni.

A mezőgazdasági repülőgépek az elmúlt esztendőben egymillió holdnyi szőlő-gyümölcsös, rizs és gabona növényvédelmi permetezését látták el.” Jelenleg ez csak hét megyére szól, de minden megyében igényt tartanak erre.

A képekkel is gazdagon illusztrált cikk szerint a pilótaképzéssel olyan szakemberekké válnak az üzemmérnökök, akik nemcsak a levegőben, hanem földközelben is nagy hasznára lesznek egy-egy gazdaságnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában