Korona Hall

2021.06.04. 20:39

Régi fényében tündököl a bálterem

Megnyitotta kapuit a vendégek előtt a Korona Hotel díszterme, a Korona Hall.

Fotó: Sipeki Péter

Elegánsan öltözött vendégek, pezsgő, finom zene, halk csevegés – mi más illene a nagymúltú Korona Hotel emeleti díszterme, a Korona Hall megnyitójához? A pénteki ünnepség meghívottjai megcsodálhatták a megyeszékhely 125 éve emelt, ikonikus műemléképületének megújult, barokk stílusú báltermét, egyben részesei lehettek egy rég várt eseménynek.

A következő generáció

– Évtizedekkel ezelőtt akárhányszor elsétáltam az épület előtt, egy kicsit mindig elszomorodtam. Úgy éreztem, hogy folyamatosan pusztul, lassanként az enyészeté lesz, amit lokálpatriótaként nem tudtam elfogadni. Aztán úgy hozta a sors, hogy 1993-ban árverésre bocsátották, én pedig megvettem. Elég sok munka volt vele, de boldogsággal tölt el, hogy ma már a lányom és a fiam viszik tovább a Korona Hotelt – mondta köszöntőjében Nádasdi István tulajdonos, s hozzátette: amikor a gyerekek megkeresték azzal, hogy ráférne már a díszteremre a felújítás, rábólintott a dologra, azzal a feltétellel, hogy innentől már a fiatalabb generáció üzemelteti azt.

Az első városias épület volt

– Meghatódva állok most itt... Szeretném megköszönni apósomnak, Nádasdi Istvánnak, hogy rám bízta a felújítás irányítását – vette át a szót Buda-Kovács Béla kreatív igazgató. – A városvezetéshez hasonlóan mi is úgy gondoljuk, hogy egy település régi, szép épületeinek karbantartása, helyreállítása hatással van az ott élők identitására, a város imázsára, turizmusára, gazdaságára és a vállalkozói szférára. A műemlékek kiemelt értéket képviselnek, ha azokról megfelelően gondoskodnak.

– Az épületnek a kezdetektől fontos szerepe volt Nyíregyháza életében és történelmében, hiszen rendszeresen rendeztek bálokat, adott itt hangversenyt Kodály Zoltán, de a közművelődésnek is helyet biztosított. Most, a megújulást követően azt szeretnénk, hogy a városban élők és az ide érkező vendégek is jól érezzék itt magukat. Küldetésünk, hogy bekapcsolódjunk a kulturális életbe.

Dr. Kovács Ferenc polgármester felidézte, hogy 2012 óta közel ötven régi, szép épület újult meg a megyeszékhelyen.

– A Korona volt Nyíregyházán az első nagyvárosias jellegű épület, s kevesen tudják, hogy a településen először itt gyulladt fel elektromos fény, és az első aszfaltozott járda is itt húzódott. Ez legalább olyan újdonság volt akkor, mint amilyen most a gyönyörűen felújított díszterem. Azt kívánom, hogy nagyon sokszor teljen meg a Korona Hall.

Kiszolgálja az igényeket

– Ez a csodálatos épület és benne a bálterem, ami végre visszanyerte régi fényét, a jövőben kiszolgálja és erősíti a város kulturális igényeit. A barokk stílus pedig csak még otthonosabbá teszi a helyet – emelte ki köszöntőjében dr. Szabó Tünde, a megyeszékhely országgyűlési képviselője, sportért felelős államtitkár, aki hozzátette: nagyon várja már a rendezvénynaptárt. – Biztosak lehetünk benne, hogy a Korona Hall mindig meg fog telni élettel.

Az ünnepség hivatalos része után a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, a nyíregyházi származású előadóművész, Lutter Imre mesélt az emlékeiről.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában