Kisvárda

2021.06.17. 20:00

Robotjárőr a csirketelepen

A Master Good egy barcelonai startuppal közösen egy járőröző robotot is fejleszt.

TG

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az Év Agrárembere elnevezésű rendezvényen tíz kategóriában díjazták a hazai agrárium jeles képviselőit. A kisvárdai székhelyű Master Good cégcsoport ügyvezetője, Bárány Péter az Agrárinnováció kategóriában győzött, sőt, a közönségszavazást is megnyerte.

Nem csak személyes siker

– Rendkívül megtisztelő számomra ez az elismerés. Erre a díjra úgy tekintek, hogy nemcsak az én személyemnek szól: a családom és a kollégáim munkájának is az elismerése – mondta lapunknak Bárány Péter, aki szerint az innováció nem egy nagy felfedezés, sőt nem egy pillanatnyi „megvilágosodás” eredményeként születik.

– Az innováció enter gombját mindig a vevők nyomják meg! A vevőink, azaz a csirkehúst megvásárló emberek egyre nagyobb állategészségügyi, környezetvédelmi és minőségi elvárásokat támasztanak a termékeinkkel szemben, s ezek teljesítése néha nehéz feladatok elé állítja a vállalkozásunkat. Ilyenkor kezdődik az a folyamat, amely a problémák megoldására adott lehetséges válaszok közül a legjobb módszer kiválasztásával végződik. És ha ez az ötlet a gyakorlatban is beválik, be is vezetjük.

Bárány Péter | Fotó: Master Good

– Ez a szemlélet a cégcsoport agrárvállalkozásainál már tíz éve jelen van, az eredményeinket a nemzetközi piacokon is számontartják. Mivel ezt a területet cégcsoportunkban én irányítom, úgy gondolom, hogy az innovációs díjjal ezt a munkát ismerte el a zsűri – avatott be a részletekbe az ügyvezető, aki hozzátette: a cégcsoporton belül több innovációt is megvalósítottak az elmúlt 2-3 évben.

– A teljesség igénye nélkül kiemelném a hőkezelt sterilalomgyártást, a baromfitrágya-feldolgozást növényi tápanyaggá, a termék már Bio-Fer márkanéven elérhető, és számos gazda használja.

Egy másik ígéretes projektünk egy barcelonai startupcéggel közösen fejlesztett robot, ami a csirketelepen a nap 24 órájában tud járőrözni, és folyamatosan gyűjti majd az információkat, adatokat a madarakról. Ennek köszönhetően a jövőben még komfortosabb környezetet biztosíthatunk az állatoknak.

– Azt várjuk, hogy az egyedülálló automatizációs és robotizációs megoldásaink a kisvárdai vágóüzemünkben is többleteredményt hoznak – tekintett előre az Agrár­innovációs díjjal kitüntetett Bárány Péter.

Hosszú és rögös út

– Az elkövetkező időszakra is vannak innovációs terveink. Ahogy az előbb is említettem, a mi esetünkben mindig először felvetődik egy kérdés vagy egy megoldásra váró probléma. A megoldáshoz vezető hosszú és rögös út az innováció. A soron következő „problémahalmaz” a környezeti terhelések további csökkentése, a takarékoskodás az ivóvízzel és az állatvédelmi feltételek további javítása. Ezek alapján azt mondhatom, hogy az elkövetkező öt évre is el vagyok látva innovációs jellegű feladatokkal – mondta az ügyvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában