Megyei értéktár

2021.06.30. 14:29

Sok növényi ritkaság

KM

A botanikus kert bejárata

Fotó: KM

Sorozatunkban azokat a kincseinket mutatjuk be, amik a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság döntése alapján bekerültek a megyei értéktárba. A természeti értékek között ott találjuk a Nyíregyházi Egyetem Tuzson János Botanikus Kertjét mint a növényi ritkaságok gyűjtőhelyét.

Segíti a kutatást, az oktatást

A botanikus kert tényleges építésének kezdete 1973-ra nyúlik vissza, és a mai napig folyamatosan bővül és fejlődik. Megépült a Pálmaház, a Kaktuszház, a Mediterránház, a Trópusi haszonnövényház, az „Élet fája” nevű bemutatópark, a Látványhíd, a Japánkert, a Labirintus és a Huszár-Játszókert. Az idők során átépült a Sziklakert, és elkészült az „Évszakok tánca” című DVD-film, ami egy séta keretében négy évszakon át mutatja be a kertet. Készült CD is a Tuzson János Botanikus Kert gyűjteményéről, valamint a főépület bővítésével kialakították a Hortobágyi Tibor-emlékszobát – olvasható a megyei értéktár honlapján.

Ma már a növények fajszáma meghaladja a 3500-at, a látogatók száma pedig a 20 ezret. A botanikus kertet 1988-ban nyilvánították helyi védett természeti hellyé. A páratlan gyűjtemény minden időszakban csodálatos látnivalót kínál. A kert nagy szerepet vállal a tudományos kutatás területén is. A fajtagyűjtemény nemcsak az oktatást, hanem a génmegőrzést is szolgálja. Az Index Seminum egy olyan óriási hálózat, mely a különböző fekvésű, növényállományú kertek közti magcserét teszi lehetővé. Így tehet szert a kert távoli vidékek gyönyörű és ritka növényeire. A toboz-, illóolaj- és fűszergyűjtemény egy része kertek ajándéka, másik része szakboltokból, távoli utazásokból került ide.

Több kilogramm is lehet

A gyűjtemény egyik különleges darabja a Pinus coulteri észak-amerikai fenyőfaj toboza, ami 4 kilogrammosra is megnőhet. Komoly feladat a veszélyeztetett növények megmentése és a védett növények szaporítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában